Iz medija

Od Hrvatskog radija 3 do Hrvatskog krugovala 3

05.07.2016.
Link na članak

Radikalna transformacija HRT-a se nastavlja rošadama na Trećem programu Hrvatskog radija, koji je ministru u vladi Zlatku Hasanbegoviću oduvijek bio trn u oku. Ovaj puta stradala je najslušanija emisija te ovogodišnja dobitnica nagrade Hrvatskog novinarskog društva za radijsko novinarstvo, Ljubica Letinić.

Urednica Letinić je ostala bez obje emisije - cjelosatnog 'Audiodoca' te polusatne emisije 'Skrivena strana dana' i zasad je jedina stalno zaposlena novinarka Trećeg programa HR-a čije su emisije ugašene. Ovo je važno napomenuti, jer je ukidanje emisija vanjskih suradnika do sada objašnjavano uštedama.

Kako doznajemo, umjesto emisija Ljubice Letinić ići će emisija o kršćanskoj duhovnosti, 'Duhovni profili', pod palicom Vladimira Lončarevića, nekadašnjeg zaposlenika Ministarstva javnih radova krajem devedesetih, kada postaje i pomoćnikom savjetnika Predsjednika Republike u Uredu predsjednika Franje Tuđmana. Ranije je uređivao Obnovljeni život, časopis za filozofiju i religijske znanosti Filozofsko teološkog instituta Družbe Isusove, a surađivao je na antologijama "Hvaljen budi, Gospodine moj: sveti Franjo u hrvatskom pjesništvu" i "Krist u hrvatskom pjesništvu: antologija duhovne poezije od Jurja Šižgorića do naših dana", a doktorirao je na temi hrvatskog katoličkog pokreta: Književnost i hrvatski katolički pokret (1900. - 1945.).

Uvodi se i emisija "S one strane sjećanja" Jure Vujića, zagovornika lustracije, koju ju je u interjuu za Glas Koncila nazvao nužnom mjerom "za saniranje naslijeđa komunističkoga totalitarnoga sustava na mentalnom, kulturnom, društveno-gospodarskom i političkom planu". On je također bio jedan od strastvenih branitelja ministra kulture u ostavci "od lavine tendencioznih pamfletskih novinskih članaka povodom orkestrirane medijske hajke protiv novog ministra Hasanbegovića". Na portalu Željke Markić zastupao je tezu da Hasanbegović nije revizionist, već žrtva stigmatiziranja, kao i svi koji traže istinu o komunističkim zločinima.

Umjesto Prtenjače "religiozno-znanstveni" sadržaji

Ivica Prtenjača, koji je vanjski suradnik HR3, ostao je bez jedne emisije, i to najslušanije u radijskom programu - Jutro na Trećem. Program će u terminu te emisije svojim idejama obogatiti i Marito Mihovil Letica, zagovaratelj teze o ugroženosti katolika u Hrvatskoj od strane "lijevih fašista", što je naširoko obrazložio za Radio Vatikan, ali i veliki protivnik satire i "neodgovorne slobode medija" u srpskom tjedniku Novosti, o čemu je naširoko pisao na portalu Željke Markić. Nisu mu strane niti teze da se o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj "govorilo i još uvijek govori sve najgore", što je prenio u osvrtu na tribinu ″Nezavisna Država Hrvatska – otvoreni razgovor″. Na njoj su sudjelovali Zvonimir Šeparović iz Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta, koji je pročitao pjesmu Marije Dubravac iz Brisbanea u Australiji, uz njenu čestitku: ″Čestitam Vam 10. travnja! Za Dom spremni!″ Ovaj osvrt je objavljen na protalu Hrvatsko nebo, koji Juru Francetića u ovom trenutku zove najvećim hrvatskim ratnikom, ali i antifašistom (!) te mu čestita rođendan.

On će, pak, biti autor emisije "Kozmos i etos - obzori svijeta, znanosti i društva" u trajanju 45 minuta. Urednica emisije je Antonija Roth Hrvatin, novinarka Redakcije religijskog programa Hrvatskoga radija i profesorica filozofije i religijske kulture, uvrštena na stranicama Laudato.hr-a u rubriku "Živa Crkva".

Od jeseni će u terminu najslušanije kulturne emisije na tom radiju ponedjeljkom ići 'Književni magazin' urednice Lidije Lacko Vidulić, utorkom 'Theatralia' Borisa B. Horvata, srijedom će biti emitirana emisija o filmu 'Filmomanija' Maje Peterlić', a četvrtkom emisija o likovnosti urednice Ružice Šimunović.

Što se drugih zanimljivosti s Trećeg tiče, doznajemo i da uvode i emisiju Komunikacijski sat, koja će trajati - pola sata.

Tako je govorio Hasanbegović

"Sve dok se u javnom simboličkom prostoru ne odbace svi jugoslavenski simboli nad modernim hrvatskim nacionalnim i državnim identitetom, trajno će stajati sjena jugoslavenstva kao povijesnog normativa nasuprot hrvatstvu kao provizoriju i povijesnom ekscesu. Kome nije jasno o čemu je riječ, predlažem da svaki dan sluša Treći program Hrvatskog radija i »postmodernu« neojugoslavensku »dekonstrukciju« i rastakanje hrvatskoga nacionalnog i kulturnog identiteta, naravno ne više novcem stanovitih zaklada već hrvatskih poreznih obveznika", kazao je Hasanbegović Glasu Koncila dvije godine prije nego će biti promoviran iz malo poznatog povjesničara u vodećeg revizionista u Hrvatskoj.

Urednica Trećeg Rajka Rusan odmah je po dolasku nove vlasti smijenjena, a njezino mjesto je imenovana Nevenka Dujmović, supruga desničarskog komentatora Tihomira Dujmovića.

Na Dan slobode medija HRT je otkazao suradnju Hajrudinu Hromadžiću i Katarini Luketić, autorima i voditeljima emisije "Okrugli stol ponedjeljkom". No, tu se nije stalo.

Podsjetimo da je do promjena, paralelno s imenovanjem Dujmović, došlo i na Radio Sljemenu, kojeg je od Ivanke Zorić preuzela Tanja Baran, koja je zanat brusila u vjerskom programu.

Autorica: Ana Benačić