Iz medija

Obuljen: U hrvatskim medijima ne postoji cenzura, pravosuđe im nije prijetnja

15.01.2019.
Link na članak

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek uvjerena je da u hrvatskim medijima nema cenzure, a u Newsroomu N1 televizije rekla je da posljednje presude novinarima i medijima ne vidi kao prijetnju slobodnom novinarstvu.

Ministrica kaže da često drugostupanjska sudska instanca izmijeni odluku. Zajedno s ministrom pravosuđa analizira nedavne sudske presude. Ističe da je za neovisnost medija bez cenzure, ali kaže da kao ministrica ne može komentirati nepravomoćne presude. Poručila je da moramo pričekati da se sudski procesi završe.

"Neki površni pogled pokazuje da je puno manje tužbi u elektroničkim, a više u tiskanim medijima. Tisak nema regulatorno tijelo i jedino što netko može ako se osjeća povrijeđen jest pokrenuti tužbu", rekla je i dodala da za elektroničke medije postoji Vijeće za elektroničke medije kojem se ljudi javljaju, a njegova uloga, pa i izricanje sankcija pridonijelo je boljoj regulaciji i manjem brojem tužbi u elektroničkim medijima.

Komentirala je i tužbe koje je HRT pokrenuo protiv vlastitih novinara. "To je sigurno jedna nesretna situacija. Ovdje se radilo o optužbama za cenzuru koja je kazneno djelo, ako netko tvrdi da provodite cenzuru to je vrlo ozbiljna optužba i sad je pitanje kako se od takve optužbe, koja nije bila argumentirana u javnom prostoru, kako se od takve optužbe braniti. Jako je nesretna situacija kada javna radiotelelvizija pokreće tužbe i nadam se da će se naći neki prostor gdje će ući u razgovor i naći prostor da se tužbe povuku. Ali nije dobro kada se u ime cehovske udruge optužuje cijeli jedan medij, sve djelatnike i novinare da pristajete na cenzuru i to su jako teške optužbe. Ja ne vjerujem da u Hrvatskoj danas u bilo kojem mediju postoji cenzura. Postoji i prostor da oni koji su optužili za cenzuru da te optužbe povuku ili iznesu dokaze", zaključila je.

Više možete vidjeti na hr.n1info.com