Iz medija

O čemu je pisao Charb u svom posljednjem tekstu

10.01.2016.
Link na članak

Svoje otvoreno pismo Stephane Charbonnier dovršio je dva dana prije terorističkog napada na redakciju satiričkog lista.

Samo dva dana prije nego što su teroristi upali u redakciju Charlie Hebdoa i ubili 12 ljudi, njihov glavni urednik, 47-godišnji Stephane Charbonnier, poznatiji kao Charb, dovršio je knjigu koja je kasnije pronađena u njegovu kompjutoru.

Ovih dana knjigu “Open Letter: On Blasphemy, Islamophobia and the True Enemies of Free Expression” na engleskom je, s predgovorom Adama Gopnika iz New York Timesa, objavio američki izdavač koji je prava otkupio od francuskog nakladnika. Uvjeren da je islamofobija zapravo vrsta štetnog mita, Charb je držao da je to opasna imenica koja sam islam čini karikaturom. Pisao je da je vrijeme da se okonča paternalizam bijele, srednje klase, lijevih intelektualaca, vidljiv u njihovu kritiziranju načina na koji on i kolege mu prikazuju simbole islama.

Uvrnuta teorija

Njihovu kritiku je percipirao kao arogantan i ne naročito promišljen stav koji je ovako opisivao: “Ja sam obrazovan i jasno mi je da su Charlie Hebdo humoristične novine, jer, prvo, ja sam vrlo inteligentan, i drugo, to je u mojoj kulturi.  Ali vi – vi niste sasvim ovladali iznijansiranim načinom razmišljanja pa ću izraziti svoju solidarnost bjesneći protiv islamofobičnih karikatura i pretvarajući se da ih ne razumijem. Spustiti ću se na vašu razinu da vam pokažem da mi se sviđate.”

Među ostalim, pita: “Koja to uvrnuta teorija čini humor manje kompatibilnim islamu negoli bilo kojoj drugoj religiji?” Držao je da karikatura džihadista koji “izgleda smiješno” nije uvreda islamu: već jedino pokazuje način na koji autor doživljava ekstremiste. “Nije to tako komplicirano”, piše. “Ne više negoli razlikovanje između džihadista i muslimana, muslimana i imigranata, muslimana i Arapa, arapskog i sjevernoafričkog i tako dalje…”.

David Francis, potpredsjednik američkog PEN-a, na to u svom recentnom članku kaže: “Možda i nije bilo komplicirano za Chaba, kao ni za one koji su ga ubili. Ipak, za one koji traže sredinu i žele izbjeći provokacije te za duboko religiozne, odnos između zapaljive političke satire i onih kojima se takva ruga, ostaje poput minskog polja. Nedvojbeno, to je puno više negoli je Chab bio spreman priznati.”

U siječnju prošle godine PEN America nagradio je preživjele članove Charlie Hebdoa za “njihovu hrabrost i ustrajno odbijanje da se utišaju pred radikalnim i ubojitim prijetnjama”.

Dvojbe u PEN-u

Odmah poslije toga, 35 američkih pisaca, među njima i Joyce Carol Oates te Junot Diaz (a lista se ubrzo produžila na više od 200 potpisnika), ljuti na to što je PEN nagradio Charlie Hebdo, poručili su da je zapravo “nagradio selektivno uvredljiv materijal, materijel koji pojačava antiislamske, anti-Magreb i antiarapske osjećaje koji su već prevladavajući na Zapadu.

Autorica: Karmela Devčić

Izvor: Jutarnji list