Iz medija

NOVOZAPOSLENOJ SAVJETNICI NINE OBULJEN MINISTARSTVO KULTURE DODIJELILO POTPORU

21.12.2017.
Link na članak

Maja Hrgović, književnica, bivša novinarka Novog lista i aktualna predsjednica Udruge za kulturu i nove medije "Arteist" – izdavača portala Arteist.hr – svojedobno je bila žestoka kritičarka rada bivše ministrice kulture Andreje Zlatar Violić i njezina nasljednika Berislava Šipuša.

Posebno je u to vrijeme Maju Hrgović – možda je znate i iz neke od HTV-ovih emisija "Nedjeljom u 2" ili iz "Piramide"  – živcirao natječaj kojim je Ministarstvo kulture od 2013. do 2015. godine dodjeljivalo potpore neprofitnim medijima, a na kojima je ona, odnosno njezin portal, prolazila – nikako.

Još ju je više nerviralo povjerenstvo koje je ta sredstva raspoređivalo, pa ga je optuživala za nepotizam, nesuvislost i pogodovanje jer da je u "tri godine svog postojanja proizvelo čitav niz sukoba interesa" i da je "radilo aljkavo, s malo odgovornosti prema javnom novcu i s puno privilegiranja ideoloških srodnika".

"Neki članovi povjerenstva", govorila je tada Hrgović, "novac su dijelili medijima u kojima sami rade, radi se o milijunskim iznosima". "S tim se problemima trebao pozabaviti bivši ministar Berislav Šipuš i Andrea Zlatar Violić, za čijeg je mandata Povjerenstvo osnovano. No, Zlatar je bila rastresena i aljkava, a Šipuš frustrirajuće pasivan, i iza sebe su ostavili katastrofu – najsiromašniji resor u kojem su oboreni europski rekordi u gušenju kulture", lakonski je objašnjavala u intervjuu Slobodnoj Dalmaciji prije dvije godine.

To što misli Maja Hrgović malo bi koga zanimalo da ista ta Maja Hrgović nije u isto vrijeme bila predsjednica Udruge za kulturu i nove medije „Arteist“, koji, rekosmo, nije prolazio na spomenutom natječaju – i svojski se u medijima trudila kazati što o tome misli, jer da je "nepravda uvijek 'svrbi" i da ne bi "kao kolege iz medija koji su dobili novac, mogla prešutjeti ni da je Arteist bio među 'povlaštenima'".

Tako je Maja Hrgović govorila nekad. U međuvremenu je očito "kliknula" s novom ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek i razriješila sve svoje dvojbe. Maja Hrgović je 9. studenoga ove godine postala zaposlenica Ministarstva kulture, i to na mjestu više stručne savjetnice u Službi za knjigu i nakladništvo, na neodređeno vrijeme.

Cijeli tekst možete pronaći ovdje.

 

Autor: Goran Borković