Iz medija

'Novinari su u nepovoljnim položajima. Maćehinski odnos, bojkot i ignoriranje!': organizator 'crne ovce' među domaćim festivalima prozvao lokalne moćnike i šerife

09.09.2019.
Link na članak

Daniel Pavlić, osnivač Press Film Festivala koji se već pet godina održava u Hrvatskoj Kostajnici, otvarajući aktualne, intrigantne i za društvo često bolne teme o kojima je, međutim, nužno govoriti - odlazi iz Hrvatske, a organizaciju i budućnost festivala ostavlja drugima, nudeći svoju pomoć i podršku.

Prije pet godina Hrvatska Kostajnica dobila je PRESS Film Festival kao hommage poginulim medijskim djelatnicima na tom području: snimatelju HRT-a Gordanu Ledereru i ruskim novinarima Genadiju Kurinoju i Viktoru Noginu.

Teme koje obrađuju su razni zanimljivi putopisi, ratne reportaže, govor mržnje, migrantske krize, lažne vijesti, istraživačko novinarstvo... Na nedavno održanom ovogodišnjem izdanju festivala dio je programa upriličen na brdu Čukur nedaleko od Kostajnice, gdje je ubijen snimatelj Lederer, a ostatak, odnosno većina programa, odvijao se u kostajničkom hotelu "Central".

Bez potpore

Peto je izdanje festivala bilo posvećeno lažnim vijestima, velikom globalnom problemu današnjeg društva, o čemu su na tribini govorili novinari dobro upućeni u ovu problematiku poput Petra Vidova s portala Faktograf, jedinog hrvatskog medija specijaliziranog za provjeru činjenične točnosti tvrdnji u javnom prostoru.

O sudskim je tužbama protiv medija govorio Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, protiv kojega njegov poslodavac, Hrvatska radio-televizija, vodi nekoliko sudskih postupaka. Iako je festival na samim počecima imao podršku Ministarstva kulture, u posljednje vrijeme ovaj hvalevrijedan projekt osnivača Daniela Pavlića, redatelja i autora dokumentarnog filma "Poštovana predsjednice", ne prolazi na natječajima, pa nema ni potrebnu financijsku potporu, zboga čega ga Pavlić realizira uz pomoć prijatelja iz cijelog svijeta.

Cijeli tekst možete pročitati ovdje.