Iz medija

Novinar Jovica Vasić već deseti dan štrajka glađu: Ovo je posljednji poziv u pomoć, vapaj jedne moralno posrnule profesije koja je dovedena do prosjačkog štapa

19.10.2016.
Link na članak

Dugogodišnji novinar “Narodnih novina” Jovica Vasićveć danima štrajka glađu ispred policijske stanice u Nišu, kako sam kaže, zbog toga što vlasnici medija za koji radi već godinama unazad dobivaju velik novac od grada za razne projekte, dok su s druge strane novinari dovedeni na rub egzistencije. 

Ti novci se inače koriste nenamjenski, ali se praktički zloupotrebljavaju, o čemu svjedoči izvještaj Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF). Na tu situaciju sam već ranije upozoravao, obavještavao razne institucije anonimnim dopisima, slao dokumente koji su mogli poslužiti kao dokaz kad sam došao u posjed istih, međutim nitko nije reagirao. S obzirom na to da je stanje postalo nepodnošljivo, mislim na naše plaće, izašao sam na ulicu da izrazim javni prosvjed i ujedno da javno pozovem institucije da uđu u ta poduzeća i da utvrde pravo stanje. Neka uhite njih ili mene ako se uspostavi da sam dignuo lažnu uzbunu, Jovica Vasić za Fairpress.

Noseći majicu s porukom “Štrajk glađu zbog zaštitnika lopova i derikoža” uporni novinar već deseti dan pokušava dobiti reakciju nadležne institucije na njegove dopise o radu na crno u navedenom niškom mediju. Vijest o Vasićevom štrajku glađu brzo se pročula, no iako mu se za sada nitko nije pridružio, dobio je podršku kolega koji ga svakodnevno posjećuju te novinarskih udruženja koja zahtijevaju od inspekcije rada i Ministarstva za rad i socijalnu politiku da hitno ispitaju slučaj niških Narodnih novina, kao i sve druge slučajeve ugrožavanja radnih prava novinara i novinarki u Srbiji. 

Gladujem već 17 dana. Deset dana sam ispred policije, a sedam dana sam se pripremao kod kuće da vidim jesam li uopće sposoban za takvo nešto. Podržala su me novinarska udruženja i mnogi drugi, to čujem od svojih prijatelja i ostalih kolega koji me dođu posjetiti, s obzirom na to da ne mogu sve popratiti jer sam na ulici. Danas dolazi jedna delegacija upravo tih novinarskih organizacija, UNS, NUNS, Fondacija Ćuruvija itd. Očekujem i predstavnike OEBS-a. Ovo je stvar koja još uvijek traje, ali ne znam kakav će biti kraj. Razgovarao sam s njima svima da vidim što oni predlažu, koji je izlaz iz ove situacije. Za sada je sve isto kao što je bilo, ne mogu otići odavde jer moj cilj nije bio da samo skrenem pažnju nego da se pokrenu institucije. Očigledno je da imaju nalog od nekih centara moći da se tamo ne dira, kaže Jovica Vasić.
 

Izvještaj o financijskom monitoringu načina trošenja novca poreznih obveznika za sufinanciranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u ovlasti javnog informiranja u Nišu, realizirali su Lokalni antikorupcijski forum Niš (LAF) i Biro za društvena istraživanja (BIRODI) te prema njihovim rezultatima proizlazi da budžetska sredstva opredijeljena za medijske projekte „nisu potrošena u dovoljnoj mjeri pravilno, u skladu s namjenom i potrebama projekata, a nisu ni opravdana na adekvatan način“. U potencijalnim nepravilnostima u trošenju novca građana prednjače Televizija Belle Amie i Narodne novine Vidosava Radomirovića, koji je vlasnik nekoliko medija.

Fairpress je upitao Vasića je li ga netko iz Narodnih novina kontaktirao vezano za njegov štrajk ispred policijske stanice.

Direktor Narodnih novina, Vitko Radomirović mi je u četvrtak, navodno zabrinut za moje zdravlje, ponudio da odemo u prostorije televizije Belle Amie čiji je vlasnik, da se taj problem riješi, međutim, iskreno to je bio samo način da me se skloni odavde kako se njegovo ime ne bi povlačilo po medijima. Odgovorio sam mu da smo o tome mogli razgovarati odmah čim je došao za vlasnika novina prije deset godina, ali on tada nije pokazao niti najmanju volju za suradnju sa zaposlenima i sindikatom. Naprotiv, za mjesec dva je pod prijetnjom “rasturio” sindikat, praktički ih je ostalo samo par u sindikatu, ali mi smo nemoćni, nemamo tu snagu da bilo što učinimo.

Vasić je za Fairpress izjavio da je zbog štrajka imao nekoliko prijetnji, ali nije htio detaljnije ispričati o čemu se točno radi.

S obzirom na to da mi je sigurnost ugrožena, imao sam nekoliko tihih prijetnji koje sam prijavio policiji, ali Vam trenutno ne mogu reći detalje. Ovdje je znači, u pitanju moja sigurnost, tko mi ju može garantirati i na koji način. Vidjet ću s udruženjima i njihovim pravnim službama da dobijem status uzbunjivača po zakonu o uzbunjivačima te da vidimo, s obzirom na to da ostajem bez posla, kako ću sada premostiti ovaj period bez ikakvih prihoda do novog zaposlenja. Nešto su zahtjevi, a nešto su objektivni problemi s kojima se suočavam, koje moram riješiti prije nego odem odavde.

Ono što se događa samo je posljedica loših medijskih zakona i sramotne pljačkaške privatizacije koja je provedena u lokalnim medijima širom Srbije, smatra novinarka Niških Vesti, Olivera Sašek Radulović koja se za Fairpress osvrnula na cijelu situaciju: 

Medije u Srbiji kupilo je nekoliko obitelji, “medijskih magnata”, čime su ostvarili ne samo monopolski društveni i politički utjecaj, nego su dobili i robovsku radnu snagu, jer je na tisuće novinara i produkcijskih radnika ostalo bez posla. Poražavajući podatak je da u Nišu 70 posto novinara radi na crno, bez ikakvog ugovora o radu, a televizijski prilozi u trajanju do dvije minute plaćaju se 1, 5 do 2 eura. Ništa bolja situacija nije ni u lokalnim tiskanim medijima i online portalima.

Nadležne institucije ne reagiraju na brojne probleme, iako dokaza ima na pretek jer su novinari javne osobe, nastavlja Radulović.

Primjera radi, nedavno je prekinut jutarnji program televizije istog vlasnika zbog koga Vasić štrajka glađu, jer je “gazda” imao dojavu da će u redakciju doći inspekcija rada. Neprijavljeni radnici su smjesta napustili televiziju i tako “spasili” vlasnika od zaslužene kazne. Neshvatljivo je u kolikoj mjeri je strah od gubitka posla, koji je bijedno plaćen i u kome se ne poštuju elementarna radna prava, utjecao na gubitak integriteta i dostojanstva medijskih radnika. Problem su i novinarska udruženja i strukovne sindikalne organizacije koje se povremeno oglašavaju priopćenjima, ali su objektivno bez većeg društvenog utjecaja. Štrajk glađu Jovice Vasića posljednji je poziv u pomoć, vapaj jedne moralno posrnule profesije, koja je de facto i de iure, dovedena do prosjačkog štapa, kaže Olivera Sašek Radulović.

S obzirom da su novinarska udruženja, sindikati teLokalni antikorupcijski forum (LAF) putem priopćenja zahtijevali od inspekcije rada i Ministarstva za rad i socijalnu politiku da hitno ispitaju slučaj niških Narodnih novina, Fairpress je kontaktirao nadležne institucije. Iz Ministarstva za rad i socijalna pitanjaposlali su nam putem emaila odgovor inspektorata za rad:

Uvidom u evidenciju Nišavske županije utvrđeno je da se Jovica Vasić nikada nije obraćao inspekciji rada u cilju utvrđivanja bilo kakve nepravilnosti kod poslodavca “Narodne novine”, tako da kontrole po zahtjevu Jovice Vasiće, s obzirom na to da zahtjeva nije ni bilo, nisu vršene. U 2015.god izvršen jedan nadzor po zahtjevu stranke kod poslodavaca “Belle Amie”, kao i jedan nadzor po službenoj dužnosti kod poslodavca “Narodne novine”. U 2016. godini, podnesen jedan anonimni zahtjev za nadzor kod poslodavca “NTV” i “Belle Amie”.

Nadalje, u odgovoru stoji da je kod poslodavca “Belle Amie” izvršen jedan nadzor po službenoj dužnosti, jedan kontrolni nadzor iz ovlasti radnih odnosa, kao i jedan kontrolni nadzor iz ovlasti sigurnosti i zdravlja na radu. Kod poslodavca “NTV” u 2016. godini je izvršen u području radnih odnosa jedan nadzor po službenoj dužnosti, kao i jedan kontrolni nadzor. Također, stoji u odgovoru, izvršen je i jedan nadzor po službenoj dužnosti u području sigurnosti i zdravlja na radu. Nadzorom u 2015 godini, kod poslodavca “Belle Amie” utvrđene su određene nepravilnosti u pogledu rada “na crno”.

Poslodavcu je rješenjem naloženo otklanjanje nepravilnosti – reguliranje radno pravnog statusa na koje je poslodavac uložio žalbu. Nakon konačnosti rješenja protiv poslodavca je podnijeta prijava za pokretanje prekršajnog postupka, za čiji ishod je nadležan prekršajni sud. Prilikom inspekcijskog nadzora kod poslodavca “Narodne novine” u 2015. godini, nisu uočene nepravilnosti u pogledu rada “na crno”. U 2016. godini, nakon podnošenja anonimnog zahtjeva za nadzor kod poslodavca “NTV” i “Belle Amie” postupano je s predmetima nadzora po službenoj dužnosti. Za nadzor u “NTV” inspekciji rada nisu podnošeni drugi pisani zahtjevi, nastavlja se u odgovoru inspektorata za rad.

U 2016. godini, kod poslodavca “Belle Amie” izvršen je nadzor po službenoj dužnosti. Zatečena su tri osobe na radu “na crno”. Poslodavac je u roku regulirao radno pravni status zatečenih lica i pružio dokaz da je za još 10 osoba participiralo za poticajna sredstva pri Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Kontrolnim nadzorom je zatim utvrđeno da su kod poslodavca i dalje u radnom odnosu i nisu utvrđene nepravilnosti.

U “Belle Amie” je u 2016. godini izvršen inspekcijski nadzor u području sigurnosti i zdravlja na radu. Utvrđeni su određeni nedostaci i donijeto je rješenje o njihovom otklanjanju. Kontrolnim nadzorom je utvrđeno da je poslodavac postupio roku po nalozima iz rješenja i otklonio nepravilnosti. Prekršajne prijave prilikom nadzora u 2016. godini nisu podnošene, jer je prijava na obavezno socijalno osiguranje za zatečena lica izvršena u zakonskom roku, i pružen je dokaz da se za više osoba čekaju poticajna sredstva za zapošljavanje od Nacionalne službe za zapošljavanje.

Do trenutka pisanja ovog članka nismo uspijeli dobiti komentar Vidoslava Radomirovića, vlasnika Narodnih novina. Fairpress će nastaviti pratiti razvoj priče te će informirati javnost o borbi novinara Jovice Vasića, koji i u ovom trenutku i dalje gladuje, svjestan da mu povratka na posao više nema.

Još sam uvijek tu na ulici pa ćemo vidjeti što će dalje biti.

Autorica: Ivana Horvatek