Iz medija

Novi udar na medije: Tjednik osuđen i zbog drugog teksta o ženi lokalnog moćnika

07.02.2019.
Link na članak

TJEDNIK Podravski list izgubio je i drugu tužbu koju je protiv njih podignula supruga lokalnog moćnika. Tužila ih je Sanja Lacković, žena  Željka Lackovića, bivšeg gradonačelnika Đurđevca, a sada predsjednika tamošnje gradske skupštine i saborskog zastupnika koji je u sabor ušao na Bandićevoj listi.

Podravski je o njoj objavio dva teksta nakon što je zaposlena kao knjižničarka u đurđevačkoj knjižnici dok je njezin suprug bio gradonačelnik. 

Da stvar bude bizarnija, jedan od dva teksta koji su objavili bio je u njihovoj satiričnoj rubrici. Zbog pet riječi kojima su naslovili vjerno prenesen citat o supruzi u kojemu kaže kako se nigdje drugdje nije uspjela zaposliti, sud ih je prije mjesec dana osudio i naložio im da gospođi Lacković uplate 40 tisuća kuna odštete plus kamate.

Pet riječi koje su bile dovoljne sucu Alenu Golubu da lokalnom listu dosudi najveću kaznu u njihovoj povijesti glasile su: "Kad je drugi nisu htjeli..."

Mjesec dana nakon nezabilježene presude Podravskom listu stigla je i druga presuda s Općinskog suda u Koprivnici. Ovdje valja napomenuti da je Lacković član Državnog sudbenog vijeća koji je, kako tvrde iz Podravskog, lobirao za sadašnju predsjednicu tog suda Mariju Grgešić. Ona je između dviju presuda suptilno zaprijetila Podravskom da paze što pišu iako o prvoj presudi nisu napisali ni riječi. 

Stigla nova presuda, moraju platiti još 20 tisuća kuna plus kamate

Iz Općinskog suda u Koprivnici ovih dana im je stigla nova "čestitka" prema kojoj Sanji Lacković moraju platiti još 20 tisuća kuna. Ovaj put su osuđeni zbog kolumne njihova glavnog urednika Roberta Mihaljevića u kojoj se pozabavio zaposlenjem Lackovićeve supruge. Taj je tekst objavljen s podnaslovom "Lackovićeva supruga bila je zadnja osoba koja je trebala dobiti posao u javnom sustavu kojim upravlja đurđevačka gradska vlast" te naslovom "Gospođa knjižničarka". U njemu je problematizirao zapošljavanje Lackovićeve supruge.

Lackovićeva supruga u tužbi je navela da je oslovljavanjem nje kao "Gospođa knjižničarka" Mihaljević aludirao na književni lik i djelo Branislava Nušića "Gospođa ministarka" te ju je tako prikazao kao "pripadak njezinog supruga Željka Lackovića koji obnaša političke vrijednosti" te na taj način vrijeđao njezinu čast, ugled i dostojanstvo. 

Također je tvrdila da joj je Mihaljević u tekstu osporio ustavno pravo na rad i slobodu rada i da je povrijedio njezin osobni i profesionalni ugled, čast i dostojanstvo, "naročito privatnost".

Kao glavni svjedok pojavio se suprug Željko Lacković koji je opisao kako je njegova supruga bila društvena i vedra, ali se nakon objave članka promijenila. “Nekada je trčala po gradu, odlazila u teretanu, izlazila na kave, a sada to više ne čini. Do sada nisam vidio besramniji napad na nečiju suprugu u Hrvatskoj”, izjavio je na sudu.

Podravski list, odnosno tvrtka Plan media koja je izdavač tjednika, usprotivila se tvrdnjama iz tužbe, a ukazali su i na to da Sanja Lacković uopće nije na propisan način poslala zahtjev za ispravkom informacije, što je pretpostavka za podnošenje tužbe. Naveli su da nije točno da je Mihaljević aludirao na "Gospođu ministarku", kao ni to da ju je nastojao prikazati kao pripadak supruga. Na sudu su kazali i kako se kolumna ne bavi u tolikoj mjeri ni njome ni njezinim suprugom koliko problematikom vezanu uz javno djelovanje političara koje podliježe propitivanju javnosti.

Više možete pročitati ovdje.