Iz medija

Novi list otpustio Tatjanu Gromaču: Razlog ne drži vodu

13.05.2016.
Link na članak

Ugledna spisateljica i novinarka, dugogodišnja suradnica Feral Tribunea, Tatjana Gromača, dobila je otkaz nakon devet godina rada u Novom listu s neobičnim objašnjenjem.

 

Odluka o otkazu još nije konačna, jer je dana na očitovanje sindikatima, koji ne mogu na nju utjecati. Nakon devet godina stalnog radnog odnosa tajnica joj je - dakle, ni urednik niti netko iz uprave lista - s nelagodom priopćila da njen poslodavac više ne treba njene usluge.

"Obrazloženje ne drži vodu. Kažu da im takav novinar više ne treba, jer imaju u vlasništvu Glas Istre, ja živim u Puli, novinare iz Glasa Istre, od kojih mogu preuzimati tekstove sa ovog područja. Međutim, kako je poznato, ja nisam novinarka koja se oglašava sa lokalne, već sa nacionalne razine, i šire. Tako da je to obrazloženje posve neutemeljeno", kaže nam Gromača.

Dovodena je pred gotov čin, ponuđena joj je otpremnina, dostatna za preživaljavanje nekoliko mjeseci. Upitana hoće li ulaziti u sukob ili eventualnu tužbu protiv poslodavca, odgovara:

"Ja se u Novom listu ne osjećam dobrodošlo ni sretno već dulje vrijeme, to je sretno razvrgnuće jednog nesretnog braka, ali na vrlo nedostojan i nepošten način. Mislim da realna pravna osnova za dati mi otkaz ne postoji."

Upravo mi je objavljen roman 'Bolest svijeta' - koji, između ostaloga, govori i o tom nesretnom braku, odnosno patnjama, ne samo mojim, već tisuća ljudi, strahovima, i dvojbama, biti slobodan ili ne, dati otkaz ili ne, o tome kako samo egzistencija i preživljavanje postaju motivi čovjekova rada. Kompromis me je mučio, mučilo me što radim posao u kojem ne mogu iskazati svoje pune potencijale, iako nisam nikada bila pod eksplicitnim pritiskom. Moji tekstovi su zbog drugačijeg načina pogleda na stvari, ponekad doživljavani kao pljuska, ali su na koncu objavljivani. Osobito sam imala dobru suradnju sa svojom urednicom, koja je plemenita osoba". , navodi Gromača.

Želi jedino da, ukoliko postoji medij koji bi želio dati prostora pisanju osobe kao što je ona - slobodoumna, apsolutno neovisna, iza koje ne stoji nikakva paradigma moći, već znanje, utemeljenost i ugled, domaći i međunarodni, književni i novinarski - da joj se jave, jer će rado ustupiti svoju stručnost i viđenja nekome tko to zna cijeniti.

" Područje mog rada je kultura i umjetnost, ali naravno, povezano i sa društvenom kritikom", dodaje.

 

Hlača: Nije napravila ništa loše

Upitali smo glavnog urednika Nenada Hlaču zašto su odlučili rezati baš na tako uglednom imenu kao što je Tatjana Gromača.

"Svi su naši novinari ugledni, nemamo neuglednih novinara. Tvrtka je u predstečaju, tu postoje neke odredbe koje postoje i uprava društva ih mora slijediti. O detaljima same odluke morate razgovarati s upravom", kazao nam je on. Na pitanje znači li to da je uprava, a ne redakcija donijela odluku, kaže da "uprava ne može odlučiti bez redakcije", no i da Novi list sata ima "kompletnu redakciju Glasa Istre u Puli i birali smo manju štetu za tvrtku".

Budući da je Gromača pokrivala teme koje nadilaze Istru, upitali smo je li ona zamjenjiva na taj način.

"Sve se slažem s vama, i ne mogu dalje ništa komentirati. Ne mogu reći da je napravila išta loše", kaže Hlača.

Autorica: Ana Benačić