Iz medija

Novi Dnevnik udara na staru konkurenciju

26.01.2015.
Link na članak

Na HRT-u ne otkrivaju detalje: zna se samo da će Dnevnik počinjati u 19 sati i trajati, zajedno s blokom sporta i vremenske prognoze, sve do 20 sati

Siniša Pavić
ZAGREB » U ponedjeljak 16. veljače na ekranima Hrvatske radiotelevizije starta novi, drugačiji Dnevnik. Na HRT-u ne otkrivaju detalje, malo ili ništa o projektu znaju i sami djelatnici Informativnog medijskog servisa, no znaju se, ako ništa, dvije stvari: Dnevnik će počinjati u 19 sati, a ne kao svih ovih godina u 19.30, i trajat će, zajedno s blokom sporta i vremenske prognoze, sve do 20 sati. Odluka je pala, no ako se ipak zadnji tren dogodi da se datum početka emitiranja novog Dnevnika prolongira, bit će to, tvrde neslužbeni izvori, isključivo zbog tehnoloških razloga.
   
Napokon – publika

Tko će se naći u uredničkom i voditeljskom stolcu »novog« Dnevnika, ne zna se, rješenja se još traže. Tko god sjeo, uloga bi mu mogla biti malo drugačije naravi od dosadašnje, poglavito ako je istina da se stremi k tome da svi dnevnički formati HRT-a dobiju jednog urednika. Kuloari kazuju kako su male šanse da svo troje aktualnih voditelja i urednika Dnevnika, koji su tu koji mjesec dulje od godinu dana, »preživi« redizajn. S druge pak strane vrijedi notirati da, nakon dugo vremena, gledanost ide u prilog onome što rade Sanja Mikleušević Pavić, Stipe Alfier i Đurica Drobac i sugerira da Dnevnik ima svoju publiku. Dnevnik HRT-a je, naime, dvije subote zaredom bio gledaniji od nedostižnog Dnevnika Nove TV, a to se nije dogodilo, neki vele, sve od 2010. godine. Dnevnik emitiran 10. siječnja imao je gledanost od 15,7 posto, onaj emitiran 17. siječnja 14,3 posto što je samo pola posto manja gledanost od one koju je iste te subote dohvatila prva epizoda novog showa HRT-a »The Voice – najljepši glas Hrvatske«. No, dok se gledanost novoga formata s veseljem podijelila s javnošću apostrofirana kao veliki uspjeh, gledanost Dnevnika, pa još mjerena bez sporta i prognoze, zatajila se, možda i zato ne bi li se izbjegla bilo kakva polemika treba li hitnu i drastičnu promjenu ako bilježi rast gledanosti.Neslužbeni izvori  kazuju da se čeka još koja subota u nizu za koje će Dnevnik HRT-a biti najgledaniji,prije nego se izađe s objavom.
   
Nova shema

No, ne misli ravnatelj programa HRT-a Saša Runjić sa suradnicima stati na tome da Dnevnik čim prije učini dužim i drugačijim, makar organizacijski IMS još nije profunkcionirao kako valja, makar je nova rukovoditeljica IMS-a Lamija Alečković tek nedavno imenovana, makar je tehnika s kojom se Dnevnik radi zastarjela, makar u proljeće gledanost televizijskog programa u pravilu pada. Kako se doznaje, zajedno s Dnevnikom kreće i onaj, od ravnatelja najavljivan programski blok na HRT1 u kojem će nakon Dnevnika ići, ako ne kakav kviz, onda kakav politički magazin, zatim dramska serija, pa dokumentaran film. U takvoj shemi, emisija »Otvoreno« išla bi dvaput tjedno. Navodno će »nestati« i Vijesti u 17, makar i njima raste gledanost, nešto će informativnog sadržaja preseliti na HRT4, ali se zato u program vraća Dnevnik 3.


Voditelja Dnevnika u 12 godina »mali milijun«
   
    I letimični pogled na to tko je sve vodio Dnevnik HRT-a od 2003. godine na ovamo, potvrđuje kako na javnom servisu, za razliku od konkurencije, nikada nisu znali čekati da im se gledateljstvo navikne na voditeljska lica. Voditelja je bilo »mali milijun«: Nensi Brlek, Katja Kušec, Danko Družijanić, Zoran Šprajc, Goran Milić, Tončica Čeljuska, Đurica Drobac, Siniša Kovačić, Dijana Čuljak, Slavica Babić, Branko Nađvinski, Goran Brozović, Morana Kasapović, Tina Šimurina, Stipe Alfier, Sanja Mikleušević Pavić...


Siniša Pavić