Iz medija

Netočno je da pacijente starije od 60 godina u Italiji više ne priključuju na respiratore

25.03.2020.
Link na članak

Slobodna Dalmacija proširila je medijskim prostorom u Hrvatskoj i regiji netočnu informaciju da pacijente oboljele od Covida-19 koji su stariji od 60 godina u Italiji više ne priključuju na respiratore. U tekstu se pozivaju na Jerusalem Post, izraelski dnevni list koji objavljuje sadržaj na engleskom jeziku, a koji je s izraelske televizije Canal 12 prenio tvrdnje koje je u intervjuu iznio Gai Peleg, izraelski liječnik koji radi u bolnici u talijanskom gradu Parmi.

"Potresna vijest sa sjevera Italije: starije od 60 više ne priključuju na respiratore, unatoč karanteni prije smrti se mogu pozdraviti s voljenima”, naslov je teksta u Slobodnoj Dalmaciji, koji je na njihovom portalu objavljen 25. ožujka nešto prije 14 sati.

U tekstu se pozivaju na Jerusalem Post, izraelski dnevni list koji objavljuje sadržaj na engleskom jeziku, a koji je s izraelske televizije Canal 12 prenio tvrdnje koje je u intervjuu iznio Gai Peleg, izraelski liječnik koji radi u bolnici u talijanskom gradu Parmi.

“Izraelski liječnik u Italiji: Više ne pomažemo onima starijima od 60”, naslov je teksta 23. ožujka objavljenog na webu Jerusalem Posta, odakle su istu dezinformaciju prenijeli britanski tabloidi, da bi potom završila i u hrvatskom javnom prostoru.

Naime, izraelski liječnik koji radi u Parmi nije za Canal 12 izjavio kako je donesena odluka da se stariji od 60 neće priključivati na respiratore, već je prepričavao svoja iskustva iz bolnice na sjeveru Italije.

 

Više možete vidjeti na faktograf.hr.