Iz medija

Najveći hrvatski proizvođač ekološkog voća i povrća Eko Sever pravomoćno je izgubio parnicu protiv Telegrama.

12.12.2018.
Link na članak

Županijski sud u Puli potvrdio je da su naši reporteri u istraživačkom serijalu o ekološkoj poljoprivredi pisali istinu i postupali po svim profesionalnim standardima. Ovo je prva pravomoćna presuda u procesima između Telegrama i Eko Severa, koji traju od objave našeg serijala.

Telegramu je ovakav rasplet iznimno važan jer su neki naši kolege, nažalost, otvoreno zauzeli stranu Eko Severa i time uspjeli poljuljati povjerenje dijela javnosti u Telegram. Najdalje je otišao HRT, koji je 22. listopada 2015. godine ovoj aferi posvetio cijelu emisiju Vita jela zelen bor, a bez da su, kako nalaže njihov Etički kodeks, uopće zatražili očitovanje redakcije Telegrama ili bilo kojeg našeg novinara ili reportera koji je sudjelovao u izradi specijala.

Urednica i voditeljica Sanja Brajković tijekom emisije nas je optužila da smo “narušili povjerenje potrošača u cijelu ekološku proizvodnju”. Objavili su, nadalje, reportažu s imanja Eko Severa u kojoj je vlasnik tvrtke iznio niz kleveta i tvrdnji za koje je bilo lako provjeriti da su neistinite, konstatirali su kako nad gospodinom Marijom Severom provodimo medijski linč i tako dalje.

Jedan PR djelatnik koji je na društvenim mrežama vodio otvorenu kampanju za tvrtku Eko Sever, pritom grubo i osobno vrijeđajući novinare i urednike Telegrama, hladno je najavljivao spomenutu HRT-ovu emisiju danima unaprijed.

Dok Telegram nije imao pojma da državna televizija uopće snima emisiju o aferi koju smo otvorili, PR-ovac povezan s Eko Severom evidentno je bio upućen i u stav koji je urednica HRT-a zauzela pa je izjavljivao kako se, citiramo, zbog toga osjeća relaksirano.

U jesen 2015., serijom reportaža, laboratorijskih analiza, intervjua i svjedočanstava, reporteri Telegrama otkrili su kako je Eko Sever godinama varao svoje kupce, nabavljajući jeftinu robu na veletržnici i prodajući je kao skupocjenu, organsku hranu. Telegramovi novinari i fotografi noćima su pratili kamion kojim su vlasnici Eko Severa u 4 ujutro potajno nabavljali neekološku robu.

Osim snimki kamiona, također smo dobili iskaze trgovaca i proizvođača, koji su novinarima priznali da su Eko Severu prodavali svoje jeftino voće i povrće. Eminentni stručnjaci i najcjenjeniji laboratoriji u zemlji potvrdili su sve Telegramove navode, a demantirali pokušaje vlasnika Eko Severa da ospore ili omalovaže stručne analize koje smo provodili.

Konačno, u svojstvu svjedoka Eko Severa, vozač kamiona na sudu je priznao kako je kupovao neekološku robu za Severe. Osim toga, priznao je kako su od njega tražili da potpiše antedatirane ugovore kojima su pokušali prikriti prevare, kao i vozačeve izjave za medije koje su vlasnici Eko Severa fabricirali i slali novinama.

Prvu presudu protiv Eko Severa Telegram je dobio u rujnu 2017., godine, a ta presuda sada je i pravomoćno potvrđena. Osim toga, protiv Eko Severa u odvojenom procesu presudio je i Općinski kazneni sud u Zagrebu, koji je u obrazloženju svoje nepravomoćne presude istaknuo kako se radi o vrsnom primjeru istraživačkog novinarstva.

 

Više možete pročitati ovdje.