Iz medija

Miro Branković novi v.d. glavnog urednika HTV1

10.07.2016.
Link na članak

Na prijedlog vršitelja dužnosti ravnatelja Programa Hrvatske radiotelevizije Dražena Miočića vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić imenovao je Miru Brankovića vršiteljem dužnosti glavnoga urednika Prvoga programa Hrvatske televizije nakon što je zbog neispunjavanja programskih ciljeva te poslove prestala obavljati Ružica Renić Andrijanić.

Miro Branković sudionik je Domovinskoga rata i dugogodišnji urednik, scenarist i redatelj Hrvatske radiotelevizije. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a na Hrvatskoj radioteleviziji radi od 1993., prvo kao novinar u Mozaičnome programu, a zatim kao urednik i redatelj u Dokumentarnome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV). Od 2002. do 2009. bio je glavni urednik Dokumentarnoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV). Snimio je više od 40 dokumentarnih emisija i serija među kojima su Josip radnik, Alkemičari s kraja svijeta, Potpis zločina, Tesla, Neverbalna komunikacija i brojne druge.

Tijekom godina Branković se specijalizirao za putopise, a njegova osmodjelna povijesno-dokumentarna serija U potrazi za Markom Polom 2013. snimana je u 17 država i najsloženiji je putopisni projekt Hrvatske radiotelevizije. Njegovi su filmovi prodani brojnim državama, od Australije, Francuske, Portugala i Norveške do Kine i Brazila, a primio je više od 25 nagrada na uglednim svjetskim festivalima u Cannesu, Karlovym Varyma, Bukureštu, Bakuu i drugima.

Miro Branković dobitnik je godišnjih nagrada Hrvatske radiotelevizije 2005. i 2013. Tijekom izbora za programsko vodstvo 2013. dobio je natpolovičnu naklonost novinara i kreativnoga osoblja Hrvatske radiotelevizije. Na Brankovićevu će dosadašnju dužnost pomoćnika za televiziju ravnateljice Poslovne jedinice Produkcija biti imenovan donedavni vršitelj dužnosti ravnatelja Poslovne jedinice Program Hrvatske radiotelevizije Jozo Barišić.