Iz medija

Mirjana Rakić: Podnijela sam danas zahtjev za razrješenjem jer više nemam snage nositi se s tom količinom pritiska

19.03.2016.
Link na članak

Baš u vrijeme kada je Europska komisija odlučila da neće odšutjeti na smjenu Vijeća za elektroničke medije, kako piše Novi list, istaknuvši da ako dođe do smjene Mirjane Rakić, Hrvatska ide pred Europski sud, Rakić se odlučila na ostavku. Kako saznaje T-portal, Rakić je podnijela ostavku jer joj je dosta pritisaka sa svih strana, a u VEM-u su ‘ostali sami kao Pale sam na svijetu’.

Fairpress je povodom novonastale situacije kontaktirao Mirjanu Rakić koja se osvrnula na razloge zbog kojih je podnijela ostavku kao predsjednica Vijeća za elektroničke medije:

“Podnijela sam danas zahtjev za razrješenjem jer više nemam snage nositi se s tom količinom pritiska, koji je kulminirao mišljenjem Vlade da nas, sve vjećnike, treba smijeniti! Temeljem čega, odgovornog rada ili … Postoji u svemu granica, za mene je ona prijeđena! Ono što nikako ne želim, a na mene se osobno krenulo od samog početka, da članovi vijeća postanu kolateralnom žrtvom!”

Podsjetimo, Vlada je 9. veljače ove godine poslala prijedlog Hrvatskome saboru da ne prihvati Izvješće o radu VEM-a i AEM-a za 2014. godinu jer smatra da zbog očitih i osobito teških propusta u izvršavanju zakonskih obveza Vijeća i Agencije nisu ispunjeni uvjeti za prihvaćanje navedenog izvješća. Naime, Vlada je u prijedlogu Saboru RH navela da je Vijeće u svojem izvješću o radu za 2014. izostavilo spomenuti nadležnost na temelju koje Vijeće kao nezavisno regulatorno tijelo obavlja nadzor provedbe odredbi Zakona o HRT-u. Vlada navodi da osim što Vijeće nadležnom tijelu nije ispravno prikazalo nadležnosti koje su mu povjerene, u nastavku Izvješća o radu ne postoje potpuni podaci o tome da je Vijeće ispunilo navedenu zakonsku obvezu. Također, Vlada Republike Hrvatske upozorava na posebno značajan segment nadzora koji je izostao, a u nadležnosti Vijeća je nadzor nad korištenjem mjesečne pristojbe i drugih javnih prihoda u skladu s pravilima o državnim potporama za javne radiodifuzijske usluge. U prijedlogu stoji i da Vijeće nije izvijestilo Vladu RH o postojanju razloga za razrješenje člana Vijeća prije isteka mandata, budući da je za članicu Vijeća Gordanu Simonović utvrđen sukob interesa. Naime, Simonović je od 1. svibnja 2013. do 16. prosinca 2014. godine istovremeno protuzakonito obnašala dvije javne dužnosti članice Vijeća i članice Upravnog vijeća Hine, suprotno Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, a što je u suprotnosti i s Zakonom o elektroničkim medijima koji, između ostalog, propisuju da članovi Vijeća ne mogu biti osobe koje obavljaju poslove zbog kojih mogu doći u sukob interesa.

Na mišljenje Vlade, Vijeće za elektroničke medije reagiralo je priopćenjem u kojem je navelo da je kontinuirano upozoravalo Hrvatsku radioteleviziju na obvezu uvođenja i primjene alokacije indirektnih troškova proizvodnje programa, odnosno, na odvajanje prihoda i rashoda nastalih obavljanjem javne djelatnosti od komercijalne. Na cijeli slučaj reagiralo je i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) istaknuvši da je neprihvaćanje Izvješća o radu AEM-a te raspuštanje VEM-a novi korak ka potpunoj političkoj kontroli medija. Hrvatski novinari i publicisti (HNIP) istaknuli su da je duboka podijeljenost hrvatskog društva koju je svojom neodgovornom politikom proizvela bivša vlast, dovela i do polarizacije cjelokupnog nevladinog područja, a Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) je naglasila da je neovisnost regulatora elektroničkih medija neophodna za očuvanje pluralizma i slobode medija.