Iz medija

Ministrica Obuljen Koržinek traži ljude za rad u Sektoru za medije

16.06.2017.
Link na članak

Čini se da se ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek napokon odlučila ozbiljnije posvetiti medijima, sektoru za koji je nadležna. Iako je nedavno iz Službe za medije izmjestila jednu radnicu, sudeći prema natječaju Ministarstva kulture, objavljenom prije dva dana u Narodnim novinama (pred produženi vikend!), ministrica sada želi zaposliti dvije osobe, i to načelnicu Samostalnog sektora za medije i voditelja ili voditeljicu Službe za medije i audiovizualne djelatnosti.

Onaj ili one koje zadovolje propisane uvjete, imat će puno posla. Za početak će se morati uhvatiti u koštac s oko 30 milijuna kuna teškim projektom iz Europskog socijalnog fonda "Razvoj medija zajednice" namijenjenom neprofitnim medijima, koji je dobiven u vrijeme bivše ministrice Andree Zlatar Violić, kada je bio i u visokoj fazi pripreme, ali čije je provođenje Zlatko Hasanbegović za vrijeme svog ministrovanja učinkovito opstruirao.Šest mjeseci nakon što je stupila na dužnost, ministrica Obuljen Koržinek odlučila je posvetiti se tom projektu pa je imenovala radnu skupinu koja je trebala ponovo utvrditi i okvir, i kriterije, pa čak i potencijalne prijavitelje na natječaj. Postoji, naime, namjera da sredstva budu dostupna i medijima koje se prema svim europskim standardima ne može smatrati medijima zajednice. Budući da je radna skupina izabrana po nejasnim kriterijima, što su Ministarstvu prigovorili i sami njezini članovi, raditi zapravo nije ni počela pa projekt trenutno – stoji. Raspisivanje natječaja predviđeno je za prosinac ove godine.

U međuvremenu je ministrica N. O. Koržinek od svog predšasnika Hasanbegovića preuzela politiku nečinjenja prema neprofitnim medijima pa ni ove godine nije raspisan javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava, koji je od 2013. do 2015. godine bio namijenjen razvoju trećeg medijskog sektora.

Iz Runjaninove se usto najavljuje i donošenje medijske strategije – ministrica je u siječnju spominjala "par mjeseci" – te "velike izmjene" u medijskom zakonodavstvu, odnosno izmjene zakona o Hini i HRT-u, a "možda čak i (donošenje, op.) potpuno novog zakona o elektroničkim medijima". 

Nina Obuljen Koržinek u svojim najavama reviziju medijskih zakona veže uz Direktivu o audiovizualnim medijskim uslugama EU-a, kojoj se Hrvatska mora prilagoditi. Budući da je riječ o direktivi koja regulira samo komercijalni dio audiovizualne djelatnosti tako da akterima omogućava liberalnije tržište te se bavi zaštitom maloljetnika od neprimjerenog sadržaja i sličnim, nejasna je najava značajnijeg zahvaćanja u zakone koji uređuju medijsko polje.

Što pak ministrica točno namjerava sa strategijom, nije poznato. Podsjećamo da opsežni dokument Nacrta prijedloga medijske politike – dovršen 2015. godine, za mandata Berislava Šipuša – već postoji.

Iako dosad iz Runjaninove nije bilo zapaženijih reagiranja na prijetnje i napade na novinare i njihovo šikaniranje, za očekivati je da će nanovo ekipirana Samostalna služba za medije ministrici pomoći kako bi se Ministarstvo agilnije odnosilo prema zaštiti medijskih sloboda.

Rok za prijavu na natječaj Ministarstva kulture traje samo osam (8) dana pa bi zainteresirani morali požuriti.

Autor: Iva Borković