Iz medija

Ministarstvo pravosuđa pokušava zaustaviti novinare. Promijenili su web da se više ne vidi kome se za što sudi

23.10.2019.
Link na članak

Ministarstvo pravosuđa odlučilo je, doslovno preko noći, promijeniti internetske stranice hrvatskih sudova i s njih ukloniti većinu osobnih podataka, među ostalima i raspored sudskih rasprava, tzv. sudski ročišnik. Učinjeno je to navodno zbog zaštite osobnih podataka ljudi kojima se sudi, jer su se bunili što im se imena nalaze u javno dostupnom sudskom ročišniku.

Pri tome je Ministarstvo pravosuđa potpuno zanemarilo dvije važne odredbe Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka – jednu koja se odnosi na iznimke koje je potrebno napraviti kako se nauštrb zaštite osobnih podataka ne bi ugrozile medijske slobode, te drugu, koja omogućuje sudovima autonomnu obradu osobnih podataka čime se štiti neovisnost pravosuđa. Još više zabrinjava što tih odredbi nema ni u hrvatskom Zakonu o provedbi opće uredbe o zaštiti osobnih podataka.

Dakle, preko noći su sa sudskih internetskih stranica uklonjena imena većine sudaca, ali i jedan od glavnih podataka koji je prikazivao transparentnost i količinu rada sudova – sudski ročišnik. U njemu su svakodnevno bila najavljena suđenja na pojedinom sudu. Uz ime suca stajalo je vrijeme početka rasprave, ime okrivljenika, kazneno djelo za koje mu se sudi i broj sudskog spisa. Sada ročišnik postoji tek formalno jer u njemu tih podataka više nema. Većina ih je uklonjena, a preostali dio je anonimiziran.

Ovu izmjenu Ministarstvo pravosuđa uvelo je bez konzultacija s većinom čelnika sudova. Nitko nije obavijestio ni hrvatske novinare koji izvještavaju s hrvatskih sudova. Izmjene su napravljene nakon što je Agencija za zaštitu osobnih podataka dala Ministarstvu pravosuđa do znanja da su se građani, protiv kojih se vode kazneni postupci, žalili jer su im imena objavljena na rasporedu suđenja. No, Ministarstvo je pri tome prekršilo dvije važne odredbe Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka.

 

Cijeli tekst možete pročitati na telegram.hr