O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 6. sjednice Novinarskog vijeća časti od 10. prosinca 2015.

Milvana Arko Pijevac vs Saša Paparella

Milvana Arko Pijevac vs Saša Paparella

 

Zahtjev Milvane Arko Pijevac za pokretanje postupka protiv novinara Saše Paparelle, autora teksta „Organizator Noći muzeja ne želi reći kako troši javni novac“, objavljenoga u Poslovnom dnevniku 29. rujna 2015.

 

Zaključak

Novinarsko vijeće časti jednoglasno ocjenjuje da Saša Paparella nije ni u kojem pogledu prekršio Kodeks časti hrvatskih novinara.

 

Obrazloženje: Milvana Arko Pijevac, predsjednica Hrvatskog muzejskog društva, organizatora Noći muzeja, traži da NVČ analizira članak i pokrene „potrebne mjere zaštite zbog  očuvanja ugleda i dostojanstva Vaše profesije“, pitajući kome služi ovaj članak u kojemu se „u nerealnom vremenu traže detaljni podaci financiranja, preskaču dostupni podaci na webu, tendenciozno postavljaju pitanja i objavljuju podaci bez provjere kojima se manipulira u dovođenju zaključaka…“.  Ona, naime, tvrdi da je Paparella tražio podatke o financiranju i troškovima Noći muzeja za deset godina unatrag i to da mu se dostave „od danas do sutra“, da je rad Hrvatskog muzejskog društva javan i transparentan, da su detaljna izvješća o njegovu radu dostupna na njegovim web stranicama, da je Ministarstvo kulture odgovorilo Saši Paparelli s podacima o financiranju HMD-a, Noći muzeja i drugih udruga u 2014.. Ona, uglavnom, tvrdi da se radi o nastojanju „da se pod svaku cijenu stvori neki slučaj“.

Saša Papaprella pak u svojem očitovanju tvrdi da je Milvani Arko Pijevac poslao desetak mailova u razdoblju od svibnja do rujna, da je „čak pristao i na ucjenu“ da će joj poslati cijeli tekst prije objave,  no da mu nije dostavila tražene podatke. A do njih nije mogao doći  na drugi način jer, tvrdi, tvrdnja Arko Pijevac da su podaci o financiranju HMD-a i Noći muzeja javno dostupni, nije istinita. Motiv za objavu teksta, kaže, bio je očit javni interes jer HMD za Noć muzeja dobiva godišnje više od 400.000 kuna iz državnog i proračuna Grada Zagreb. Uz to, postojala je i sumnja u sukob interesa, s obzirom na to da HMD  predlaže troje od sedmero članova Hrvatskog muzejskog vijeća, savjetodavnog tijela MInistarstva kulture koje je projektu dodijelilo 120.000 kuna. Članica Vijeća je i Milvana Arko Pijevac,  predsjednica HMD-a.

Novinarsko vijeće časti ocijenilo je da je Saša Paparella postupio profesionalno, da je na sve moguće načine pokušao  doći do relevantnih podataka, da tekst nije pisan senzacionalistički nego objektivno, da ne  optužuje nego postavlja pitanja od javnoga interesa.