Iz medija

Menadžer koji je osamdesetih ostavio mastan trag na papiru naše novine: ‘Slobodna‘ je bila genijalna, a samo sam jednoj osobi dao otkaz

22.04.2023.
Link na članak

Imena koja čitatelji tiska pamte su uglavnom ona novinarska. Nakon što pročita tekst, osoba s novinama u rukama ili, s isturenom donjom usnom, znakovito kimne glavom ili u gornju usnu dobro opsuje potpisnika. Samo rijetki znaju imena urednika, a znanje o direktorima je još manje. Osim ako se ne zovete Dejan Kružić. Kao direktor i predsjednik Poslovodnog odbora Slobodne Dalmacije od 1986. do 1990. godine, Kružić je ostavio mastan trag na papiru omiljene dalmatinske novine, za što je pri odlasku nagrađen tada najvećim društvenim priznanjem Socijalističke republike Hrvatske - Plaketom ZAVNOH-a.

Počeo je kao profesor u Upravnoj školi, kalio se u škveru - gdje je bio prije i poslije "Slobodne" - kao istraživač u Institutu za razvoj, a od 1990. do 2000. je vodio privatni biznis. Potom se uhvatio spašavanja Koteksa, koji je šest i pol godina bio u blokadi, a dvije godine nakon ga je Grad Split zadužio za financije, gdje je enormne dugove otplatio "do lipe".

Upravo bavljenje kriznim menadžmentom ga je učinilo prepoznatljivim, što je onda, uz poduzetništvo i obiteljski biznis - sve ono što je prošao na vlastitoj koži - prenosio studentima Ekonomskog fakulteta. Iako je već četiri godine umirovljenik, nastavlja s blagim angažmanom sveučilišnog profesora u trajnom zvanju, paralelno bivajući i savjetnik rektora Dragana Ljutića.

Cijeli tekst možete pročitati na slobodnadalmacija.hr.