Iz medija

Memorijalni skup u čast velikog novinara: ‘Nema čovjeka koji se može usporediti s profesorom Inoslavom Beškerom, bio je intelektualni influencer!

21.09.2023.
Link na članak

Na memorijalnom skupu posvećenom životu i radu dugogodišnjeg dopisnika Jutarnjeg lista, Globusa i Slobodne Dalmacije iz Rima, koji se održava u Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku, posebna pozornost dana je različitim aspektima njegovog djelovanja u medijima, a dio skupa je posvećen encilopedističkoj i leksikografskoj aktivnosti Inoslava Beškera te njegovoj znanstvenoj i nastavnoj karijeri, uključujući predavanja na Sveučilištima u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku, uvođenje novih kolegija te pisanje i uređivanje znanstvenih djela i udžbenika.

- Krajem lipnja preminuo je Inoslav Bešker, legenda hrvatskog novinarstva, autor tisuća i tisuća članaka koji je objavio deset knjiga, predavao na nekoliko sveučilišta i uveo niz kolegija. Nema čovjeka koji se može usporediti s profesorom Beškerom. Za sobom je ostavio golemi trag, što se vidi kako vrijeme prolazi. Sve smo svjesniji da nije jednostavno postići ono što je on postigao za svojih 70 i nešto godina. Objaviti toliko toga, pokazati znanje u nizu područja, u početku je posebno bio specijaliziran za glazbu i religiju, a kasnije se pretežno bavio problematikom medija, a u zadnjih tridesetak godina pokrivao je talijanske političke probleme jer je živio u Rimu. Njegova ostavština je papirnata, ali i digitalna, on je bio od onih ‘omnia mea mecum porto‘, sve je nosio sa sobom, imao je čvrsti disk od nekakvih 600 terabajta gdje je sa sobom svuda imao svaki tekst koji je ikad napisao. Kad biste ga nešto pitali, a ne bi znao odmah odgovoriti iz glave rekao bi ‘pričekaj malo‘ i tapa-tapa-tapa, pretražio i našao test u kojem je već nešto napisao o temi. To je nedostignut pojam za nekog našeg prosječnog novinara – kazao je prof. Nenad Prelog o kolumnistu i novinaru Inoslavu Beškeru.

 

Cijeli tekst možete pročitati na dubrovacki.slobodnadalmacija.hr.