Iz medija

Medijska strategija: Donosimo dokument o kojem svi znaju sve, ali ga nisu pročitali

29.11.2016.
Link na članak

O Nacrtu medijske politike, koji je u korporativnom novogovoru poznat i kao “Medijska strategija”, svi imaju mišljenje iako ga većina nikad nije vidjela, a kamoli pročitala. Dokument koji je završen u rujnu 2015. godine, nakon dugotrajne javne rasprave na temelju izvještaja o stanju medija po radnim skupinama, bio je kritiziran i na posljednjim Danima elektroničkih medija u Opatiji, a priliku za kritiku nije propustila ni ministrica kulture Nina Obuljen, premda izravno ne spominje nijednu od 39 predloženih mjera za demokratizaciju medija.

Završeni Nacrt prijedloga ima gotovo 200 stranica, ali usprkos najavama nikada nije objavljen na internetskoj stranici “E –savjetovanja” kako bi ga svi, nakon sudionika javne rasprave po radnim skupinama, i svi ostali zainteresirani mogli vidjeti i komentirati prije nego ode na razmatranje u Sabor.

Izbori su bili blizu, a vlasnici “velikih” medija nisu bili pretjerano zadovoljni njegovim donošenjem, pa ga iz pozicije tadašnje vlade nije bilo oportuno objaviti, kao što je bilo planirano u Ministarstvu kulture.

Zato Forum.tm objavljuje cjeloviti Nacrt prijedloga medijske politike kako bi ga svi zainteresirani mogli barem sada pročitati i komentirati. To se posebno odnosi na ministricu kulture kojoj bi izvlačenje Nacrta iz cenzorskog bunkera moglo pomoći pri promišljanju medijske politike. Možete ga preuzeti na poveznici ispod:

NACRT PRIJEDLOGA MEDIJSKE POLITIKE