Iz medija

Medije treba dijeliti samo na profesionalne i neprofesionalne

25.05.2016.
Link na članak

Makarska kronika

U organizaciji Akademije za politički razvoj, u Makarskoj je održan trodnevni seminar na temu položaja medija u Hrvatskoj na kojemu se vodila burna rasprava o novinarstvu kao profesiji. Sudionici panel rasprave odgovarali su na pitanja o položaju novinarske profesije danas i medija općenito, a posebno zanimljiva rasprava vodila se na temu utjecaja vlasničke strukture na uređivačku politiku i nepristrano izvještavanje. 

Akademija za politički razvoj, udruga koja provodi programe obrazovanja i povezivanja mladih lidera i profesionalaca iz različitih sektora, od politike, poslovnog sektora i javne uprave, do civilnog društva, medija i znanosti, organizirala je godišnji seminar na temu medija i javne komunikacije koji se od petka do nedjelje održavao u hotelu Miramare. Uz nazočnost 30-ak polaznika seminara, gosti predavači i panelisti bili su novinski, televizijski i radijski urednici i novinari, stručnjaci za javnu komunikaciju, a predavanje o istraživačkom novinarstvu održao je i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković.

Na panel raspravi o položaju medija u Hrvatskoj govorili su novinar i urednik Nove TV Mislav Bago, televizijska novinarka i urednica Lamija Alečković, glavna urednica Makarske kronike Maja Erceg, novinar Slobodne Dalmacije Hrvoje Prnjak i glavni urednik Hrvatskog katoličkog radija Anto Mikić, a tribinu je vodila Željana Buntić-Pejaković iz Cenzure Plus.

U trosatnoj, na momente vrlo burnoj raspravi u kojoj su sudjelovali polaznici seminara, panelisti su govorili o položaju medija danas, o tome izumire li novinarstvo kao profesija, o odnosu oglašivača i uređivačke politike u medijima i o položaju neprofitnih medija. Polaznici seminara postavljali su vrlo zanimljiva pitanja, dotaknuvši se tema od utjecaja vlasništva na uređivačku politiku i samim time nepristranost medija i novinarske slobode, do 'facebook' priopćenja i komuniciranja s javnošću kojem sve češće pribjegavaju vodeći politički akteri u Hrvatskoj. 

Panelisti su odgovarali na pitanja kava je budućnost medija, postoji li danas uopće istraživačko novinarstvo, ali i o izloženosti novinara i urednika koji su obavljajući svoj posao često meta nezadovoljnih moćnika. Uzimajući kao primjer iskustva lokalnog tjednika Makarske kronike, panelisti su se složili kako je puno opasnije dirnuti u lokalnog šerifa nenaviklog na utjecaj javnosti, čije su reakcije u pravilu puno primitivnije i opasnije, nego u primjerice visokopozicioniranog nacionalnog političara. Kako su među panelistima bili zastupljeni urednici tiskanih lokalnih i nacionalnih medija, televizijski i radijski urednici, rasprava je obuhvatila čitav niz problema i iskustava, ali zaključci koje je rasprava iznjedrila se mogu svesti pod zajednički nazivnik: medije, bez obzira radi li se o nacionalnim ili lokalnim, tiskanim ili elektroničkim, treba dijeliti na profesionalne i neprofesionalne, a novinarstvo kao profesija treba biti neovisno o utjecajima vlasničke strukture, političkih ili interesnih skupina.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković održao je predavanje o istraživačkom novinarstvu. - Sudionici seminara su otvorili sva najvažnija pitanja, poput onoga postoji li uopće u Hrvatskoj istraživačko novinarstvo. Ako govorimo o hrvatskim medijima, ono što se prodaje pod istraživačko novinarstvo često nije niti novinarstvo, a kamoli istraživačko. Međutim, to ne znači da ga uopće nema, iako ga je sve ga je manje, pogotovo u mainstream medijima. S obzirom na financijsku krizu, umreženost vlasnika, politike i oglašivača, ono je zapravo onemogućeno, kazao je Leković.

Makarska kronika