Iz medija

MEDIA DAILY: SVE VAS BUM TUŽIL

03.01.2019.
Link na članak

Ponekad imam osjećaj da je cijelo naše društvo jedna velika ludnica i paranoja. Svaki dan svjedočimo novim ludostima koje nas sve pogađaju i pitamo se gdje je tome kraj. I ne, ne nalazim pametan odgovor na moje pitanje jer kad mi se učini da stvari ipak nisu tako crne neki novi događaj me demantira. Jedan od takvih događaja su i tužbe HRT-a protiv svojih vlastitih novinara ali i ne samo njih. Naime ovih dana HRT svakodnevno šalje priopćenja i demantije u kojima "kolokvijalno rečeno" svima koji se usude kritizirati ih prijeti s tužbama. Evo jednog citata, iz njihovog upravo pristiglog priopćenja, koji me je potaknuo napisati ovaj osvrt!

Poštovani predstavnici medija,

u povodu najnovijih napisa u dijelu hrvatskih medija i njihovih reakcija na nedavnu konferenciju za tisak u HND-u, Hrvatska radiotelevizija želi naglasiti da HRT poštuje ustavne vrednote kojima se jamči sloboda izražavanja i mišljenja. No, dužni smo poduzeti pravne radnje kako bi zaštitili čast i ugled HRT-a i vrijednih novinara koji na HRT-u rade, a zbog neistinitih navoda da se na HRT-u uskraćuje sloboda mišljenja i izražavanja misli novinara (cenzura), što po hrvatskim pozitivnim propisima predstavlja kazneno djelo. Hrvatska radiotelevizija (HRT) i ovim putem sa žaljenjem konstatira da je HRT bio dužan podići tužbe radi naknade štete zbog povrede časti i ugleda HRT-a, te privatnu tužbu zbog kaznenog djela klevete – zato što su neistinito tvrdili da kod HRT-a postoji cenzura, premda su znali da ista ne postoji, kao i tužbu za povrat prijenosnog računla i ostale povjerene opreme za rad.

Dakle HRT, moćna tvrtka sa cca 3000 zaposlenih i čak 185 milijuna eura prihoda, štiti "čast i ugled HRT-a i vrijednih novinara" (kao da ne postoje snimatelji, montažeri, grafičari i ostalo osoblje koji ispadaju zaposlenici drugog reda) tako što novac građana, koji smo mu svi mi morali dati  za pretplatu (naglašavam "morali"), preljeva raznim odvjetničkim uredima da bi zaštitio samog sebe od kritika, pardon da bi zaštitio čast i ugled HRT-a. Nije zajebancija, dobro ste pročitali. Čast i ugled. I to na način da onda tuži ove "nevrijedne" novinare za basnoslovne iznose. Ne za kikiriki. Kad je bal nek je bal. Pri tome svakako naglašavaju da poštuju ustavne vrednote kojima se jamči sloboda izražavanja i mišljenja. Ajde, pa ti onda slobodno gukni golube, što si se usr'o? Sav u strahu pišem ovaj tekst i dobro pazim da me ne dohvati kakva tužbica za koju ću morati pod stare dane dignuti kredit da bih je platio. Tako slobodouman hrabro izražavam svoje "mišljenje".

Više pročitajte na Media Daily.