O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 7. sjednice Novinarskog vijeća časti održane 21. siječnja 2016.

Matej Perasović vs Eda Vujević

Matej Perasović vs Eda Vujević

 

Zahtjev Mateja Perasovića za pokretanje postupka protiv novinarke Ede Vujević, autorice teksta “Splitski HULU u Državnom odvjetništvu“,  objavljenoga u Slobodnoj Dalmaciji 22. srpnja 2015. godine.

Eda Vujević nije članica HND-a.

 

Zaključak

Novinarka Eda Vujević nije prekršila Kodeks časti hrvatskih novinara.

 

Obrazloženje: Mateo Perasović, bivši predsjednik Hrvatske udruge likovnih umjetnika u Splitu, prijavio je Edu Vujević, tvrdeći kako je ona njemu i njegovim bližnjima „nanijela nemjerljivu štetu“ „lukavo se skrivajući iza izjava Vice Tomasovića i loše interpretiranih nalaza tvrtke 'Stolisnik'“. Tvrdi, naime, da je Eda Vujević, pišući o nejasnoćama i „čudnovatim stvarima“ u poslovanju splitskoga HULU-a, prakticirala   „bezrazložno neprijateljski nastrojeno“ novinarstvo te da on sada, nakon njezina teksta, živi s optužbama da je lopov i s tom aurom mora izaći pred studente i kolege.

U svojem očitovanju Eda Vujević napisala je da je tekst napisala nakon javne izvanredne skupštine HULU-a, na kojoj je članstvo odlučilo da će Pregled financijskih izvještaja u periodu od 1. 1. 2013. do   31. 12. 2014., koji je napravila ovlaštena sudsko-vještačka tvrtka Stolisnik d.o.o, predati Državnom odvjetništvu. Tekst je dopunila autoriziranim   izjavama  sadašnjega, ali i bivšega  predsjednika HULU-a Split, dakle Vice Tomasovića i Matea Perasovića. Uz to,  dva dana nakon prvoga teksta objavljen je i drugi – razgovor s Mateom Perasovićem u kojemu je on imao priliku naširoko objasniti i opravdati svoje djelovanje kao predsjednik HULU Splita.

Vijeće je ocijenilo da je autorica vjerno prenijela podatke do kojih je došla tijekom i nakon javne sjednice skupštine Hrvatske udruge likovnih umjetnika Splita, kao i iz revizorsko-računovodstvenoga nalaza ovlaštene tvrtke, o meritumu stvari uzela je izjave glavnih aktera koje su autorizirane, a prijavitelju je omogućila da vrlo brzo, u formi autoriziranoga razgovora, pojasni detalje koji su po zaključcima skupštine bili sporni i zbog kojih je o svemu obaviješteno Državno odvjetništvo. Autorica je potpuno profesionalno obavila svoji posao i ni u jednome detalju nije povrijedila Kodeks časti hrvatskih novinara.