Iz medija

Lucić bi se stvarno mogao izvući za nuđenje mita Dragi Hedlu; sad je uvjerio sud da je snimka nezakonit dokaz

22.05.2019.
Link na članak

“Iz cijele te priče je ostalo da je novinaru ponuđeno mito od strane saborskog zastupnika i to treba biti sankcionirano”, rekao je danas za N1 novinar Drago Hedl. Njemu je Franjo Lucić ponudio mito nakon što je u srpnju 2017. završio opsežno istraživanje o njegovim poslovima.

Optužno vijeće Županijskog suda u Osijeku danas nije donijelo odluku o osnovanosti optužnice što ju je USKOK podigao protiv saborskog zastupnika Franje Lucića, jer je nudio mito novinaru Telegrama Dragi Hedlu kako ne bi pisao o njemu.

Naime, kako doznajemo sa Županijskog suda u Osijeku, Lucić i njegov odvjetnik Zdravko Dumančić, tražili su da se iz sudskog spisa kao nezakonit dokaz izdvoji rezultat izuzimanja, kopiranja i prijepis audio-snimke razgovora vođenog između Lucića i Hedla.

Lucić, dakle, ne vjeruje da je Drago Hedl zakonito snimio svoj razgovor s njim, te traži da to bude proglašeno nezakonitim dokazom. Optužno vijeće prihvatilo je taj prijedlog Lucićeve obrane, a kako USKOK ima pravo žalbe na tu sudsku odluku sjednica je prekinuta.

Nakon što o žalbi odluči Vrhovni sud RH ovaj slučaj ponovno će se naći pred optužnim vijećem. Ovu optužnicu Županijski sud u Osijeku već je jednom srušio zaključivši da novinar nema svojstvo odgovorne osobe, a prema Kaznenom zakonu, samo odgovornoj osobi netko može ponuditi ili dati mito, te zbog toga biti procesuiran. Nakon žalbe USKOK-a, Vrhovni sud ocijenio je kako novinar ipak ima odgovornost, jer je odgovoran za ono što objavljuje u medijima, zbog čega postoji mogućnost da kazneno odgovara onaj tko mu nudi mito.

 

Cijeli tekst možete pročitati ovdje.