Iz medija

Leković: Optužbe HNiP-a ne temelje se niti na jednom konkretnom primjeru. Kovačić: U našem priopćenju mnogi su se sami prepoznali i možemo razumijeti njihovu nervozu.

05.01.2016.
Link na članak

O problemima novinarstva i odnosu vlasti i novinarstva te o govoru mržnje u medijima govorili su 30. prosinca 2015. godine u Studiju 4 Hrvatske radiotelevizije predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković i predsjednik Hrvatskih publicista i novinara (HNIP) Siniša Kovačić.

Leković i Kovačić dotaknuli su se pitanja medijskih sloboda te su se složili kako je stanje po pitanju medijske slobode najlošije u posljednjih dvadesetak godina, a kao glavne probleme istaknuli su nejasno vlasništvo, izrabljivanje novinara te tjeranje novinara da rade neprofesionalno i neetično. Leković se u nastavku osvrnuo na priopćenje HNiP-a rekavši kako se radi o neozbiljnom nastupu i skandaloznom politikantskom pamfletu. Naime, u spomentom priopćenju HNiP je osudio neprofesionalni i pristrani način na koji su brojni mediji pratili i prate postizborne događaje. Kovačić je pak prozvao HND da nije reagirao na neka kršenja novinarskih normi, a kao primjer naveo je medijsku objavu ratnog puta Mirka Raškovića.

Za komentar na emisiju i priopćenje HNiP-a obratili smo se Saši Lekoviću koji je ponovio da smatra da je to priopćenje politikantski pamflet jer se u njemu za neprofesionalno ponašanje u postizbornom vremenu optužuju isključivo i vrlo grubo samo mediji koji su navodno navijali i navijaju za koaliciju koja je na kraju izgubila vlast.

“Točno je zapravo da je bilo i još uvijek ima previše neprofesionalnog ponašanja novinara, pa i medija pa i otvorenog političkog svrstavanja, ali nikako samo u korist jedne ideološko-političke opcije. Uostalom, optužbe HNiP-a ne temelje se niti na jednom konkretnom primjeru, a da i ne govorimo o bilo kakvom istraživanju, analizi ili makar anketi. Također, govori se o pristranim političkim analitičarima u medijima opet optužujući samo one iz navodnog lijevog ideološkog spektra. Uz to, docira se medijima praktično na način da im se želi određivati koliko vremena i kome trebaju dati u svojim programima ili tekstovima. To je izravan pokušaj zadiranja u uređivačku samostalnost medija i opet, da stvar bude gora, na temelji optužbi koje nisu ničim potkrijepljene.”

Napomenuo je kako se takvim ponašanjem negiraju temeljna načela slobodnog i odgovornog novinarstva. Nadovezao se na spominjanje objave ratnog puta gospodina Raškovića koji ocjenjuje očajničkim pokušajem da se zamagli istina kako je HND mnoštvo puta reagirao i to uvijek na temelju činjenica i s dokazima.

“Primjera neprofesionalnoga pa i protuzakonitoga ponašanja članova HNiP-a (pa i onih iz najužeg vodstva) ima podosta. Od izmišljanja i neprofesionalne obrade vijesti do ispisivanja optužnica protiv novinara koji ozbiljno rade svoj posao, prebrojavanja krvnih zrnaca, ksenofobnih i šovinističkih ispada do upornog laganja unatoč demantijima početnih laži. Iskreno, meni je mučno baviti se ovakvim temama, ali ignoriranje takvog ponašanja opasnog po novinarstvo i društvo u cjelini bilo bi neodgovorno”, zaključio je Leković.

Na upit Fairpressa kako komentira Lekovićevu ocjenu HNiP-ova priopćenja, Siniša Kovačić je odgovorio: “Hrvatski novinari i publicisti osnovani su s ciljem podizanja profesionalnih novinarskih i etičkih standarda i u tome nećemo odustati bez obzira na neke pokušaje diskreditacije. U našem priopćenju mnogi su se sami prepoznali i možemo razumijeti njihovu nervozu jer razbijamo monopol na selekciju informacija u javnosti i na taj način potičemo praktični, a ne deklarativni pluralizam. Da smo na pravom putu dokazuje sve više zahtjeva novinara pa i cijelih redakcija da nam pristupe. U cilju dosljednosti svega za što se zalažemo, a tragom kritika da neki naši članovi prednjače u neprofesionalnom ponašanju, Etički forum HNiP-a pokrenuo je postupak utvrđivanja činjenica, o čijem ishodu i zakljčcima smo Vas spremni izvijestiti po okončanju postupka. Ponovno pozivamo HND da nam se priključi u toj borbi za objektivizaciju izvještavanja kontra objeda i ideološki pristranih tekstova koji čak nadmašuju i najlošije političke spinove.”

Autorica: Kristina Markalaus

Izvor: Fairpress