Iz medija

KRONIČAR VUKOVARSKE TRAGEDIJE - Riskirao život da bi pokazao što se dogodilo '91.: 'Granate su padale, vidio sam ženu odrubljene glave…'

20.11.2019.
Link na članak

Amerikanac Christopher Morris čije su fotografije iz Vukovaru obišle svijet, nakon 28 godina ponovno u tom gradu. U Vukovar je stigao u trenucima najgoreg užasa - 18. studenog te 1991. s fotoaparatom u ruci. I jednim, jedninim zadatkom - ispričati svijetu što se događa.

U to vrijeme Christopher Morris bio je fotoreporter američkog magazina Time, a njegove su fotografije od agencije Black Star uzimali svi ostali. One koje im je slao iz Vukovara bile su šokantne, jezive, potresne. Zbog mržnje kojoj je tada svjedočio i osobne traume, u Vukovar se nije vratio punih 28 godina. Sve dosad.

Na taj put ovih je dana krenuo s ekipom Potrage. „Izbjegavao sam povratak jer je to za mene trauma. Vidio sam ovdje toliko mržnje. Nisam se ovdje ugodno osjećao. Nisam ga nikad htio posjetiti. Otišao sam. Htio sam sve to ostaviti iza sebe“, kazao je Christopher Morris dok smo se vozili prema Vukovaru.

Nije mu to bio prvi ratni teren, niti će biti posljednji u njegovoj karijeri. Cijelog je života htio biti fotograf koji snima sukobe.

„Potrošio sam 20 godina pokušavajući fotografirati čovjeka kako ubija čovjeka, odnosno pokušavajući dokumentirati kako čovjek pokušava ubiti čovjeka. Ovo mjesto je za mene bilo prijelomno. Prije toga sam bio kao na autopilotu:  izvještavanje, izvještavanje, izvještavanje… I odjednom sam shvatio da je sad gotovo.  Jer pitanje što zapamtiti, a što zaboraviti može vas rasparati. Nevjerojatno je kako mozak potisne neke stvari. Ne misliš o njima i onda kad se vratiš, odjednom možeš osjetiti miris i to pokreće sva sjećanja“, govori nam.

Više možete pročitati i pogledati na rtl.hr