Iz medija

Kriza ili loši potezi ugasili Radio Gospić

04.03.2016.
Link na članak

Šest novinara i djelatnika radija od utorka je na Zavodu za zapošljavanje, a na radiju se trenutačno vrti samo glazba. Većinski su vlasnici radija Grad Gospić i Ličko-senjska županija. 

Županijski radio – radio Gospić ide u stečaj. Radio je u većinskom vlasništvu Ličko-senjske županije i Grada Gospića koji imaju po 40 posto udjela. Od 25. veljače podijeljeni su otkazi novinarima, a na radiju se trenutačno vrti samo glazba. Gospić je tako, nakon 49 godina, izgubio lokalnu radiopostaju. Radnici su ogorčeni na šutnju vlasnika i način rješavanja problema. – Upozoravali smo na probleme radija već dulje vrijeme, a nakon duge šutnje prva reakcija vlasnika bila je zatvaranje radija – kaže Milan Tomašević koji je od utorka, nakon 16 godina rada na radiju, na Zavodu za zapošljavanje zajedno s pet kolega.

Radio bez live streaminga

– Krivci su za propast radija bivši direktor Marin Smolčić i sadašnji Milan Asić, koji vodi postaju od 2014. godine. Oni nisu učinili ništa kako bi se stanje popravilo. Krpalo se dokle ide, a sada im je kriv taj zakon na koji se svi izvlače, po kojem radiopostaje plaćaju PDV – ističe Tomašević. Dodaje Tomašević i da njihov radio nije imao live streaming, da se uprava uopće nije potrudila iskoristiti županijsku koncesiju koju su dobili 2007. pa se radio mogao čuti samo u 30 posto županije, a sve to dovelo je i do manjih prihoda. Direktor Milan Asić smatra da su mnogi uzroci kraha na koje se nije moglo utjecati.

Dug skočio za 800.000 kuna

– Ekonomska kriza i pad marketinga, vlasnici više nisu smjeli subvencionirati, ali i ta naplata PDV-a dovela je do duga koji se nije moglo podmiriti. Stečaj je jedino rješenje i o stečajnom upravitelju ovisit će što dalje – rekao je Asić. Prema dostupnim podacima, Radio je imao dobit cijelo vrijeme, premda je prihod od 2010. do 2014. pao s 1,496 milijuna na 1,166 milijuna kuna. Tek 2014. pojavljuju se nepodmirene obveze od 200.000 kuna, a dug je u 2015. eksplodirao i trenutačno je, prema informacijama prezentiranim zaposlenicima, oko milijun kuna. Jasno je da toliki dug nije mogao biti samo od PDV-a jer bi to značilo da je prihod radija lani bio oko tri milijuna kuna, što nije slučaj.No, prema nalazima Revizije iz 2013., od ukupno ostvarenog prihoda od 4,1 milijun kuna od 2010. do 2012. iz proračuna Županije stiglo je 1,696 milijuna, a Grada Gospića 1,661 milijun. Iz Županije i Grada do zaključenja teksta nismo uspjeli dobiti komentar na situaciju s Radio Gospićem.