Iz medija

Kolindin ured Indexu: Ne možemo funkcionirati od vaših pitanja, od nas nećete više ništa dobiti

09.02.2017.
Link na članak

Ured Predsjednice Kolinde Grabar Kitarović odbio je dati na uvid portalu Index putni nalog, kao i izvješće koje ide uz putni nalog, tvrdeći da je novinar Indexa svojim čestim pitanjima o putovanju predsjednice u SAD ove godine "zloupotrijebio institut Prava na pristup informacijama"!

Naime, ured predsjednice tvrdi da portal Index često traži informacije te da su zbog nas morali utrošili "puno vremena" i "uključiti veći broj službenika" te da je to sve "onemogućilo normalan rad Ureda predsjednice".

No, istina je, naravno, sasvim drugačija.

Odbijena dva zahtjeva za dokumentacijom o putovanju u SAD

Novinar portala Index tražio je putem Prava na pristup informacija dva dokumenta. Prvi je bio službeni protokol s putovanje predsjednice u SAD, za koji je rečeno da ne postoji. Drugi dokument je dostava putnog naloga predsjednice s putovanja u SAD, kojeg također nismo dobili jer smo s prethodnim upitima "opteretili redovno funkcioniranje Ureda"!? .

No, krenimo redom.

Podsjetimo, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i ove je godine, kao i prošle, proslavila Novu godinu u SAD-u. U oba slučaja bila je riječ o tajnovitom putovanju. Za posljednje putovanje u SAD predsjednica tvrdi kako je njezin put bio služben, iako do danas nije rekla ni s kim se točno sastala ni o čemu su razgovarali.

Odbija davati odgovore

Hrvatska javnost do danas nije dobila ozbiljan odgovor niti na jedno pitanje oko razloga, sadržaja i rezultata boravka Predsjednice Republike u SAD-u, iako su odgovori na takva pitanja obveza koju se predsjednici demokratskih država u pravilu ne usude ignorirati. Isto tako posjet hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović SAD predmet je interesa Povjerenstva za sukob interesa koje pokušava utvrditi je li riječ o službenom posjetu ili privatnom odlasku.

Temeljem Prava na pristup informacijama 3. siječnja zatražili smo od Ureda predsjednice da nam dostavi raspored službenog protokola po danima tijekom službenog posjeta SAD-u. No, nismo dobili odgovor. Naime, odgovoreno nam je da predsjednica ne posjeduje nikakvu dokumentaciju koja bi dokazala službene susrete predsjednice Kolinde Grabar Kitarović tijekom njenog službenog posjeta SAD-u.

Dan nakon Indexa, iscurio tajni dokument

Samo dan nakon što smo objavili odgovor Ureda predsjednice da ne posjeduju Protokol službenog putovanja u SAD uz dodatak da je o protokolu sastanaka, koji su to svojom formom zahtijevali, brigu vodila američka strana, dogodio se preokret.

Na naslovnici Večernjeg i Jutarnjeg lista osvanuo je tajni dokument odnosno "diplomatska bilješka hrvatskog veleposlanstva u Washingtonu" u kojoj se navodi kako je Kolindin "radni posjet" SAD-u trajao od 1. do 7. siječnja te kako se za vrijeme istoga sastala s dvadesetak američkih dužnosnika.

Kako smo napisali u uvodu, 10. siječnja temeljem Prava na pristup na informaciju zatražili smo putni nalog koji je vezan uz radni posjet predsjednice RH. Tjedan dana kasnije dobili smo rješenje u kojem je Ured predsjednice zatražio produženje roka za rješavanje prava na pristup informacijama jer se dokument ne nalazi kod njih. 

Ured predsjednice ima loša iskustva

Sada smo dobili odbijenicu u kojoj se navodi da je novinar Indexa zajedno s kolegama u siječnju podnio 11 upita na Ured predsjednice. Osim zahtjeva da nam se dostave dva dokumenta, a koji su nam odbijeni, pitali smo predsjednicu da nam odgovori hoće li biti nazočna inauguraciji američkog predsjednika. Nismo dobili odgovor.

Novinarskim upitom tražili smo od predsjednice dostavu ukupnih troškova putovanja u SAD, no ni na to pitanje nismo dobili odgovor. Jednostavno su se oglušili.

"Službenica za informiranje Ureda predsjednice RH kao osoba koja rješava zahtjeve za pristup informacijama iz povijesti je dosadašnjeg postupanja te na temelju podataka iz Službenog zapisnika, ukupno potrošenog vremena i angažmana za postupanje i potrebe za uključivanjem većeg broja službenika za prikupljanje podataka, ocijenila kako je došlo do opterećivanja rada i redovitog funkcioniranja tijela javne vlasti te da korisnik prava na pristup informacijama Ilko Ćimić zloupotrebljava pravo na pristup informacijama", stoji u Rješenju kojeg smo dobili iz Ureda predsjednice.

Autor: Ilko Ćimić