Iz medija

Kolinda Grabar Kitarović: Od početka mandata zagovarala sam slobodu medija

08.03.2019.
Link na članak

Piše: Ana Brakus 

Točno je da je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na početku svojega mandata pozvala na opoziv otkaza novinarki HRT –a Elizabeti Gojan, u istom paketu s opozivanjem otkaza Hloverki Novac Srzić. Učinila je to neposredno nakon inauguracije, u vrijeme kada je glavni ravnatelj HRT-a bio Goran Radman. S druge strane, predsjednica Grabar Kitarović od početka svojega mandata pokazuje potpuno nerazumijevanje uloge slobodnih i neovisnih medija. Iznosimo kratku kronologiju odnosa predsjednice prema medijima.

“Od početka mandata zagovarala sam slobodu medija. Podsjećam da sam se zauzela za opoziv otkaza Elizabeti Gojan. Želim da novinari rade slobodno, bez pritisaka koji ne dolikuju demokratskom društvu. Isto tako očekujem da djeluju odgovorno, na dobrobit društva i u skladu s kodeksom svoje struke”, napisala je Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica RH na Twitteru.

Točno je da je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na početku svojega mandata pozvala na opoziv otkaza novinarki HRT –a Elizabeti Gojan, u istom paketu s opozivanjem otkaza Hloverki Novac Srzić. Učinila je to neposredno nakon inauguracije, u vrijeme kada je glavni ravnatelj HRT-a bio Goran Radman.

S druge strane, predsjednica Grabar Kitarović od početka svojega mandata pokazuje potpuno nerazumijevanje uloge slobodnih i neovisnih medija. Iznosimo kratku kronologiju odnosa predsjednice prema medijima.

Suradnja s Bujancem nije neki dokaz da predsjednica cijeni “kodeks struke”
Koliko cijeni „kodeks struke“ predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pokazala je još kao predsjednička kandidatkinja HDZ-a koja je prvi intervju odlučila imati u emisiji „Bujica“ notornog Velimira Bujanca. Podsjetimo, emisiju Velimira Bujanca, inače pravomoćno osuđenog zbog prodaje i navođenja na konzumaciju kokaina prošle godine sankcionirala je Agencija za elektroničke medije, odnosno njezino Vijeće i to zbog eklatantnog govora mržnje. Svoj stav o Agenciji za elektroničke medije Bujanec je iskazao još u siječnju 2016. godine kada je pred zgradu Agencije, predvodio crnokošuljašku gomilu koja je izvikivala ustaški pozdrav „Za dom spremni“, da bi, potom, tadašnjoj predsjednici Vijeća Mirjani Rakić sam Bujanec uručio šajkaču uz riječi: „Ovu šajkaču mi je dala jedna žena iz Vukovara, pala je s četnika koji ju je silovao, ta me žena zamolila da vam to poklonim“. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nakon toga pozvala ga je na božićni domjenak na Pantovčaku.

Iste, 2016. godine, u odgovoru na pismo koje joj je uputio Milorad Pupovac, saborski zastupnik i predsjednik SDSS-a i Srpskog narodnog vijeća, a u kojem je predsjednicu Grabar Kitarović upozorio na rast „atmosfere netolerancije“, predsjednica je smatrala shodnim iznijeti i prijedloge o tome kako bi se trebao uređivati tjednik Novosti.  „Isto tako gledam i na uvredljiv tekst u ‘Novostima’, tjedniku koji izdaje Srpsko narodno vijeće, a financiraju ga hrvatski porezni obveznici, u kojemu se izruguje hrvatska himna. Zar je to, kako njegovo izlaženje opravdava glavni urednik lista, doista ‘satira’? Podsjetit ću još samo na istovrsnu ‘satiričku’ zluradost u spomenutom tjedniku zbog pada dvaju Migova HRZ-a, a sve bez reakcije izdavača i nadležnih državnih tijela unatoč evidentnom vrijeđanju osjećaja hrvatskoga naroda. Nisu li i to događaji koji itekako stvaraju kontekst ‘atmosfere netolerancije’, na koju opravdano upozoravate?“, napisala je Grabar Kitarović.

U nedavnijem primjeru, iz ureda Grabar Kitarović u pisanom odgovoru Bujici, krajem studenog prošle godine poručila je Bujancu i njegovim gledateljima: „budite sigurni da neću potpisati Marakeški sporazum“ i tako otpočela višetjedno kampanju demoniziranja tog sporazuma. Iako ga ona uopće nema pravo potpisivati i iako je u UN-u izjavljivala kako podupire taj sporazum.

Cijeli tekst možete pročitati ovdje.