O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 18. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 16. ožujka 2017.

Josip Filipović vs portal Index.hr

Pismo Josipa Filipovića oko tekstova na portalu Index.

 

Zaključak

Sa osam glasova za i jednim suzdržanim  Novinarsko vijeće časti upućuje uredništvu Indexa oštro upozorenje zbog neprofesionalnog odnosa, posebice rječnika koji je uvredljiv i neprimjeren za novinare.

 

Obrazloženje: Povod za prijavu izjave su novinara Indexa koji građane svih slojeva nazivaju smećem i pritom koriste riječi neprimjerene za javnost. Izjave su objavljene na facebook stranici Indexa a nije poznato tko su autori i jesu li članovi HND-a.

U tekstu na facebooku indexa.hr “zaposlenici u općinama, ministarstvima, gospodarskim komorama, upravama, županijama, agencijama, uredima, HRT-u, nevladinim udrugama, crkvi, lažni branitelji, prerano umirovljeni, nogometnim klubovima” nazvani su “smećem” i “uhljebljenim šljamom”. Osim toga u tekstu se koriste prostote. U odgovoru na komentar čitatelja, pišući u množini, još su vulgarniji i prostiji. Potpuno neprimjereno za bilo koga, a kamo li za novinara.