Iz medija

Još malo bizara; HRT je otpuštenog novinara Hrvoja Zovka morao vratiti na posao pa su ga odmah suspendirali

28.11.2018.
Link na članak

Priča o izvanrednom otkazu koji je predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva Hrvoju Zovku u rujnu uručen na HRT-u dobila je novi nastavak. Zovko je, naime, odlukom HRT-a od 20. studenoga vraćen na radno mjesto urednika-koordinatora na kojem je radio do otkaza zbog svađe s nadređenom mu urednicom Katarinom Perišom Čakarun.

Ne radi se o tome da su na HRT-u odjednom shvatili da su možda malo pretjerali s otkazom zbog svađe dvoje urednika od kojih je, pritom, Zovko i prvi čovjek državnog strukovnog novinarskog društva. 

SUSPENZIJA I POLA PLAĆE

Radi se o tome da nisu imali izbora i da su, istom odlukom kojom su ga vratili na posao, Hrvoja Zovka suspendirali do okončanja sudskog spora. To znači da se predsjednik HND-a ipak neće, makar do kraja sudskog spora, moći vratiti na svoje radno mjesto, ali i da će mu HRT isplaćivati polovicu prosječne mjesečne plaće u posljednja tri mjeseca koje je odradio na Prisavlju.

HRT tu nije imao nikakvog izbora, Zakon o radu je jasan – u slučaju izvanrednog otkaza ugovora o radu kojeg zaposlenik osporava, a nije ga prihvatilo ni Radničko vijeće firme, radnika se mora vratiti na posao, uz mogućnost suspenzije do okončanja postupka. Koju je, HRT, naravno, odabrao.

RUJANSKA SVAĐA

“Budući da je izvanrednim otkazom, čiju ću nezakonitost dokazati na sudu, ugrožena moja egzistencija, iskoristio sam svoje pravo koje mi omogućava Zakon o radu”, kratko nam je jučer komentirao ovaj razvoj situacije Zovko. Podsjetimo, protiv njega je pokrenut postupak otkazivanja ugovora o radu nakon verbalnog sukoba s nadređenom urednicom Katarinom Perišom Čakarun.

Kako je Zovko u više navrata pričao, povod svađi bila je njegova ostavka na mjesto izvršnog urednika na HRT-u 4. Ostavku je, pak, podnio nezadovoljan time što nekoliko dana prije pokretanja jesenske sheme programa još nije znao ni s kim će ga raditi, a njegovu ideju o tome da se radi priča o sukobima u HDZ-u u vrijeme autobusnog desanta Darka Milinovića na središnjicu stranke je urednica odbila tražeći da se, opet, radi emisija o borbama za vlast u – SDP-u.

Na sastanku povodom njegove ostavke izbila je svađa koja je bila povod za otvaranje procedure otkazivanja ugovora o radu, zaključene nekoliko dana kasnije otkazom u potpuno bizarnim okolnostima, za vrijeme tiskovne konferencije HND-a o njegovom slučaju. Telegram je od HRT-a tražio odobrenje za razgovor s Katarinom Perišom Čakarun kako bi javnosti podastrli i njenu verziju priče o svađi sa Zovkom, no nakon, evo skoro puna dva mjeseca, još nismo dobili nikakav odgovor.

Autor: Jasmin Klarić