Iz medija

Janu Böhmermannu prijeti kazna zbog satirične poeme o Erdoganu: „Sloboda satire ne smije postati ‘žrtveno janje’ njemačko-turskih odnosa.“

17.04.2016.
Link na članak

Satira u Njemačkoj ponovno se našla pod povećalom turske vlasti i izazvala diplomatski skandal. Nakon što je njemačka televizija ZDF 31. ožujka o.g. u svom satiričnom programu „Neo Magazin Royale“ emitirala ‘poemu’ poznatog satiričara Jana Böhmermanna kojom se ismijava turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, reagirao je sam politički vrh Turske, uključujući i samog predsjednika, izdavanjem zahtjeva Njemačkoj za pokretanje kaznenog postupka protiv Böhmermanna, prenio je Deutche Welle.

Naime,  Böhmermann je u programu, sjedeći ispred turske zastave i Erdoganove slike, čitao ‘poemu’ u kojoj se obraća Erdoganu optužujući ga za, među ostalim, potiskivanje manjina, Kurda i kršćana te za sodomiju. Prije početka recitiranja, rekao je da ono što će upravo pročitati nije dozvoljeno te ako se pročita u javnosti, bit će zabranjeno. Tako je i bilo. Sporni video povučen je sa stranica televizije i ostalih platformi, a Böhmermannu prijeti kazna zatvora i do tri godine. Naime, njemački državni tužitelj istražuje je li u ovom slučaju došlo do kršenja članka 103. njemačkog kaznenog zakona koji se odnosi na vrijeđanje organa ili predstavnika stranih država.

Spomenutu poemu kritizirala je i njemačka kancelarka Angela Merkel u razgovoru s turskim premijerom, opisavši ju kao “svjesno uvredljivom”, navodi Independent. S druge strane, na vladinoj konferenciji Merkel je istaknula kako je sloboda izražavanja najveće dobro te da je nebitno smatra li ona neki satirični uradak umjesnim ili neumjesnim.

Sve ovo odvija se nakon što je na snagu stupio sporazum o migrantima između Europske unije i Turske, prema kojemu za svakog sirijskog izbjeglicu koji bude vraćen iz Grčke u Tursku jedan Sirijac će iz Turske biti smješten u EU. Mnogi njemački i svjetski mediji, među kojima je Guardian, istaknuli su kako se uslijed svega nameće pitanje oslanja li se Europa previše na ‘raspoloženja’ turskog predsjednika uključenog u provođenje represije nad novinarima.

Zatražena tužba od strane Turske i Erdogana izazvala je polemiku u njemačkim medijima o tome radi li se u ovom slučaju o satiri ili je Böhmermann ovaj put pretjerao. Televizija ZDF stala je u obranu svog satiričara istaknuvši kako se radi o satiri. Iz odnosa s javnošću televizije ZDF osvrnuli su se za Fairpress na ovaj slučaj:

'Politička odluka Savezne vlade susrela se s Kaznenim zakonom SR Njemačke. Ispunjenje prekršaja je preduvjet za kazneno djelo. Odluka Savezne vlade, u tom smislu, ne određuje vrijednosti. To je zadaća pravosuđa.'

Böhmermanna podržava i Njemačko udruženje novinara (DJV) iz kojeg nam je poslan njihov stav o ovom slučaju:

'Njemačko udruženje novinara upozorava na ograničenja slobode satire zbog diplomatskih razmirica. Članak 5. njemačkog Ustava jamči slobodu novinarstava i slobodu umjetnosti. Rasprava o tome sviđa li se nekome satira Jana Böhmermanna ili ne dio je demokratskog i konstitucionalnog diskursa u otvorenom demokratskom društvu. Sloboda satire ne smije postati ‘žrtveno janje’ njemačko-turskih odnosa.'

Podsjetimo, ovo nije prvi slučaj da se Turska miješa u program jedne njemačke televizije i da osuđuje satiru. Turska je ranije osudila satiričnu pjesma naslovljenu „Erdowi, Erdowo, Erdogan“ („Erdo-kako, Erdo-gdje, Erdogan“) emitiranu 17. ožujka o.g. na njemačkoj televiziji ARD. U njoj je Erdogan prikazan kao diktator koji zatvara novinare, bombardira Kurde te izgrađuje ogromne palače za sebe. Turski državni vrh nedugo nakon emitiranja tog videa uputio je prosvjednu notu Njemačkoj i zatražio da javna televizija ARD prestane prikazivati sporni video, no to se tada nije dogodilo.