Iz medija

‘Istragu’ protiv Hrvoja Zovka vodio je osobno glavni ravnatelj HRT-a, Maja Sever upravo ga je prijavila

10.03.2021.
Link na članak

Novinarka HRT-a i predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever prijavila je glavnog ravnatelja HRT-a povjerenicima te kuće i to zbog nejednakosti i nepravilnosti postupka u slučaju novinara HRT-a Hrvoja Zovka kojem je vodstvo te kuće uručilo otkaz u postupku koji bi se mogao opisati kao “prijeki sud”. Doznao je to Nacional od novinarskih izvora s HRT-a. Naime, Maja Sever obavijestila je o svom potezu kolege s HRT-a u zatvorenoj grupi koju čini oko 300-njak ljudi pa se vijest brzo proširila u novinarskim krugovima.

Maja Sever, kako proizlazi iz te njezine interne objave, smatra zapravo da je otkaz Hrvoju Zovku ujedno i napad na sindikat i nju kao sindikalnu povjerenicu zbog njezine aktivnosti u slučaju Stipić. Naime, glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić na nedavno održanoj sjednici saborskog odbora za informiranje, informatizaciju i medije – koja je bila zakazana zbog slučajeva prijava Mislava Stipića za seksualno uznemiravanje – optužio je Maju Sever, ali i Sanju Mikleušević Pavić, predstavnicu HND-a na HRT-u, da nisu reagirale u slučaju prijaviteljice na Hrvoja Zovka odnosno da su joj uskratile pomoć.

To je Bačić rekao na istoj sjednici saborskog Odbora održanoj 1. ožujka ove godine na kojoj je objašnjavao članovima tog istog Odbora da se u slučaju prijava za seksualno uznemiravanje protiv Mislava Stipića prijaviteljice nisu obratile povjerenicima. Što je zapravo trebalo samo njemu poslužiti kao “alibi” zašto nije proveo adekvatnu proceduru.

No, u slučaju prijaviteljice protiv Zovka – također nisu kontaktirani povjerenici, a Bačić je svejedno proveo postupak. On sam predvodio je “istragu” – a u toj istrazi priliku za očitovanje dobila je samo prijaviteljica i svjedoci koje je ona pozvala, dok Hrvoje Zovko, a ni Maja Sever i Sanja Mikleušević, nisu niti pozvani.
Maja Sever nakon toga zatražila je razgovor s Bačićem kako bi iznijela svoje argumente, ali on ju je nastavio ignorirati.

Nacionalov izvor s HRT-a opisao je kako je izgledala istraga koju je proveo Bačić:

“Kazimir Bačić osobno je proveo “istragu” i nije postupio onako kako je na Saborskom odboru rekao da treba postupiti odnosno da na HRT-u postoji sustav i da zato i postoje četiri povjerenika kojima se trebaju prijaviti slučajevi uznemiravanja. Paralelno dok je to izgovarao, već je provodio postupak protiv Zovka u kojem on saslušava svjedoke, vjerojatno u društvu Pravne službe, on bira koji će to biti svjedoci, ne zove Zovka, ne zove Maju Sever ni Sanju Mikleušević, nego ih naknadno proziva u priopćenju. I na kraju donosi odluku o otkazu. A gdje su u tom postupku bili povjerenici?”

 

Cijeli teskt možete pročitati na nacional.hr.