Iz medija

Internetom kruži lažirani popis novinara koji “blate Hrvatsku” u stranim medijima

28.02.2020.
Link na članak

Nakon što je hrvatska nogometna reprezentacija na Svjetskom prvenstvu 2018. godine osvojila srebrnu medalju, brojni su svjetski mediji popratili spektakularan doček hrvatskih nogometaša u Zagrebu. Mnogi su inozemni mediji tom prilikom konstatirali da je mrlju na slavlje bacilo sudjelovanje Marka Perkovića Thompsona. Nezadovoljni takvim izvještavanjem, nepoznati su hrvatski nacionalisti sastavili navodni popis novinara koji “blate Hrvatsku” u stranim medijima.  Isti taj popis, objavljen u srpnju 2018. godine na portalu Ekskluzivno.me, u veljači 2020. je ponovo proširila Facebook stranica Croative.net.

Velik dio imena na ovom popisu potpuno je fabriciran: DW nema novinara po imenu Jovan Vukosavljević, za Frankfurter Allgemeine Zeitung ne radi osoba po imenu Stevo Krivokuća, El Pais nema novinarku koja se zove Svetlana Milosavljević, a na BBC-u ne postoji novinar po imenu Srboljub Životinjović.

Ostatak popisa fabriciran je na druge načine, koristeći imena stvarnih osoba koje se stavljaju u nepripadajući kontekst.

Nikola Vukobratović nije novinar francuskog Le Mondea, ali bio je glavni urednik hrvatskog izdanja časopisa Le Monde Diplomatique.

Sandi Blagonić nije novinar, već etnolog, a ne radi ni za francuski Liberation. Jednom je prilikom navodno trebao objaviti tekst u tom mediju, što se na kraju nije dogodilo (a o čemu je pisao portal Direktno.hr).

Željko Peratović je hrvatski novinar koji živi u Švicarskoj, ali nije točno da izvještava za Switzerland News. Medij koji se tako zove uopće ne postoji.

Petar Štefanić nije izvještavao za CNN, ali je do listopada 2019. radio za televiziju N1, koja je sa CNN-om u partnerskom odnosu.

Vojislav Mazzocco je novinar portala Index.hr koji nikad nije radio za beogradsku Politiku.

 

Cijeli tekst možete pročitati na faktograf.hr.