O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 17. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 23. veljače 2017. godine.

Hrvatsko društvo za zaštitu i promicanje ljudskih prava vs Slavenka Drakulić

Pismo Hrvatskog društva za zaštitu i promicanje ljudskih prava u vezi novinarke Slavenke Drakulić, autorice teksta „Bukači nisu uklonjeni s javne pozornice“, objavljenoga 17. prosinca 2016. u Jutarnjem listu.

Slavenka Drakulić nije članica HND-a.

 

Zaključak

Novinarsko vijeće časti ocjenjuje da Slavenka Drakulić nije povrijedila opća načela profesije te odbacuje  prijavu kao neosnovanu.

 

Obrazloženje: Nada Balen, predsjednica Hrvatskog društva za zaštitu i promicanje ljudskih prava, tvrdi kako je Slavenka Drakulić „neistinito/lažno ustvrdila da se aktualna predsjednica Republike Hrvatske fotografirala s ustaškom zastavom, da je bivša Vlada Republike Hrvatske pod vodstvom gospodina Tomislava Karamarka (svojom jednakom osudom svih totalitarizama, i fašističkog i komunističkog) nostalgičarima NDH upalila zeleno svjetlo, da više umjetnika u Republici Hrvatskoj trpi status politički nepoćudnih građana i da su kao takvi izloženi prozivkama veterana (Drakulićeva je u tom svom tekstu, naime, potpuno prešutjela da su prozivke veterana razumljivo doživjeli  samo Oliver Frljić i Rade Šerbedžija zbog izbjegavanja izjašnjavanja o krivcima za raspad SFRJ i izbijanje rata), te je zaključno (dakle neutemeljeno) ustvrdila kako bi se ovi i još neki događaji i posljednjih mjesec dana mogli protumačiti kao afirmiranje ustaške ideologije“.

Novinarsko vijeće časti ocjenjuje da tekstom Slavenke Drakulić  nije povrijeđen Kodeks časti hrvatskih novinara niti opća načela profesije, jer se radi o kolumni, dakle autorskom tekstu koji upozorava i analizira,  a ne vrijeđa, a prijava nije pružila argumente za tvrdnju da su autoričini navodi neistiniti i lažni. Autorica  kaže da bi se  „niz događaja u posljednjih mjesec dana mogao protumačiti kao nekakvo buđenje prošlosti i afirmiranje ustaške ideologije“. Ona, dakle,  ne tvrdi da se to događa. No, da i tvrdi, ako tako misli, imala bi pravo na to, kao i pravo da na to upozori čitatelja. Prijaviteljica je, međutim, u potpunosti zanemarila bit i svrhu cijeloga teksta, a to je da upozori na oportunizam svih onih građana i glasača koji se s takvim pojavama ne slažu, pa svojom šutnjom i pasivnošću otvaraju prostor za njih.