O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 17. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 23. veljače 2017. godine.

Hrvatsko društvo za zaštitu i promicanje ljudskih prava vs nepoznati autor/ica

Pismo Hrvatskog društva za zaštitu i promicanje ljudskih prava u vezi s tekstom  nepoznatog novinar/a/ke autor/a/ice „Tihomir Dujmović. HRT“ u rubrici Semafor, objavljenim u TV-prilogu Studio Jutarnjeg lista 23. prosinca 2016. godine.

 

Zaključak

Novinarsko vijeće časti jednoglasno ocjenjuje da tekstom u rubrici Semafor nije prekršen Kodeks časti hrvatskih novinara niti opća načela novinarske profesije.

 

Obrazloženje: U prijavi se tvrdi kako je u rubrici Semafor  „bez ikakvih dokaza (bez rezultata ijedne stručno provedene i verificirane analize sadržaja) objavljena tvrdnja da je nedavna emisija gospodina Tihomira Dujmovića 'Iza zavjese', u kojoj su gostovali prof. Nenad Zakošek i dr. Željka Markić, bila pristrano vođena. Štoviše, da je bila vođena izrazito pristrano.“

Novinarsko vijeće časti ocjenjuje da tim tekstom nisu  povrijeđeni ni Kodeks časti hrvatskih novinara  niti novinarska načela. Radi se kratkoj rubrici u kojoj se s palcem gore odnosno palcem dolje iznosi kratka subjektivna ocjena o nekoj emisiji. U doslovno dvije rečenice zaista ne bi bilo mjesta za „rezultate ijedne stručno provedene i verificirane analize sadržaja“, niti ima potrebe za njima.