O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 18. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 16. ožujka 2017.

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika vs Maja Hrgović

Zahtjev Hrvatskog društva likovnih umjetnika za pokretanje postupka protiv novinarke Maje Hrgović, autorice teksta „Ugovor zabranjuje podnajam: HDLU nelegalno iznajmljuje Meštrovićev paviljon umjetnicima? Lova do krova“ objavljenoga 29. studenog 2016. u Novom listu.

Priloženi dokumenti imaju 150 stranica.

Maja Hrgović je članica HND-a.

 

Zaključak

Novinarsko vijeće časti  jednoglasno je zaključilo da Maja Hrgović nije prekršila Kodeks časti hrvatskih novinara.

 

Obrazloženje: HDLU  zamjera novinarki Maji Hrgović da je u članku  „Ugovor zabranjuje podnajam: HDLU nelegalno iznajmljuje Meštrovićev paviljon umjetnicima? Lova do krova“, objavljenom 29. studenog  2016. u Novom listu, više prostora dala „drugoj strani“ odnosno umjetnicima   i da je time HDLU stavila u neravnopravan položaj.

Vijeće, međutim, ocjenjuje da je novinarka Maja Hrgović u tekstu koji Hrvatsko društvo likovnih umjetnika smatra spornim, objektivno izvijestila o problemu koji se tiče naplate kotizacije umjetnicima za sudjelovanje na sajmu Artomat u Domu HDLU-a. Iz teksta je vidljivo da je u njemu zastupljena i "druga strana" – odnosno izjava ravnateljice HDLU-a Ivane Andabake, čime je HDLU dobio priliku opovrgnuti tvrdnje o nezakonitosti naplate kotizacije, no, kako u svom očitovanju ističe Maja Hrgović, a što je vidljivo i u njezinu tekstu,  ravnateljica  Andabaka  nije to učinila.