O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 18. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 16. ožujka 2017.

Hrvatska liječnička komora vs Goranka Jureško

Zahtjev Hrvatske liječničke komore za pokretanje postupka protiv novinarke Goranke Jureško, autorice 16 tekstova objavljenih u Jutarnjem listu u razdoblju od 2. kolovoza 2016. do 19. siječnja 2017.

-        2. kolovoza 2016. „Drama zbog Pravilnika“

-        27. kolovoza 2016. „Nakić mijenja svoj pravilnik nakon samo dva mjeseca“

-        15. rujna 2016. „Ustavni sud odlučit će o Nakićevu pravilniku o specijalizacijama“

-        16. rujna 2016. „Specijalizanti će za raskid ugovora platiti i 200.000 kuna“

-        17. rujna 2016. „Pravilnik o specijalizaciji odmah ukinuti“

-        23. rujna 2016. „Liječnici specijalisti imali bi obvezu ostati raditi u Hrvatskoj“

-        28. rujna 2016. „Pod sumnjom za kršenje pravilnika je 8 ravnatelja“

-        5. listopada 2016. „Rat liječnika“

-        21. listopada 2016. „Više od 100 primjedbi na izmjene pravilnika“

-        4. studenog 2016. „Liječničku komoru čeka upravni nadzor“

-        12. studenog 2016. „Kujundžić istražuje je li Komora prekršila ovlasti u kažnjavanju ravnatelja“

-        13. prosinca 2016. „Sud odbacio tužbe liječnika specijalizanata“

-        15. prosinca 2016. „Otkako smo u EU, 525 liječnika otišlo na rad u inozemstvo“

-        9. siječnja 2017. „Prijavili smo Golužu jer šteti ugledu svih hrvatskih liječnika“

-        13. siječnja 2017. „Liječnici protiv članstva u HLK“

-        19. siječnja 2017. „Izmjene – konačan kraj zastoja u natječajima?“

 

Goranka Jureško je članica HND-a.

 

Zaključak

Sa šest glasova za i jednim protiv prihvaćen  je zaključak da Goranka Jureško ničim nije povrijedila Kodeks časti hrvatskih novinara. Aleksej Gothardi Pavlovsky priložio je izdvojeno mišljenje.

 

Obrazloženje: Na temelju Kodeksu časti HND-a Novinarsko vijeće časti ne nalazi ništa što bi se profesionalno moglo zamjeriti citiranim tekstovima Goranke Jureško.

Prijavu  Vijeću časti HND-a za  pokretanje postupka protiv novinarke Goranke Jureško, autorice 16 tekstova objavljenih u Jutarnjem listu od 2. kolovoza 2016. do 19. siječnja 2017. potpisao  je predsjednik Hrvatske liječničke komore  dr. sc. Trpimir Goluža, dr.med. Iako se vrlo opširnim navodima nastoji dokazati kako su citiranim tekstovima novinarke Goranke Jureško prekršeni  članci 5.,6. i 11 Kodeksa časti hrvatskih novinara, za to jednostavno nema uporišta jer:

1. novinarka Goranka Jureško u svojim tekstovima iznosi svoj stav, temeljen na svima dostupnim činjenicama (Pravilnik o specijalizacijama liječnika  nije tajni dokument), odnosno mišljenje da postojeći Pravilnik o specijalizacijama liječnika koji je donio štetu i građanima i liječnicima treba promijeniti.  A s time se Hrvatska liječnička komora - ne slaže.

2. ako, pak, Hrvatska liječnička komora s  njezinim predsjednikom  može dokazati svoje  navode iz Prijave Vijeću časti HND-a, onda je trebala  iskoristiti institut demantija.

Izdvojeno mišljenje Aleksjeja Gotthardi-Pavlovskog:

Kad se sveukupno sagleda svih 16 članaka navedenih u ovoj prijavi, može se reći da je novinarski posao Goranke Jureško, generalno, korektno obavljen. Prijavitelj je, međutim, ustvrdio da čak u 12 tekstova od prijavljenih 16 novinarka nije zatražila mišljenje „druge strane“, što je točno, ali to, s obzirom na način pristupa, nije uvijek bilo ni potrebno. Međutim, mišljenja sam da bi čak u 6 od 12 navedenih članaka to ipak bilo korisno, a da je u bar u jednome od njih – u onome u kojem piše o prijavama protiv samog predsjednika HLK, dr. sc. Trpimira Goluže – to bilo i neophodno, a, nažalost, nije učinjeno, čime se novinarka, (najmanje) u tom jednom tekstu, ogriješila o 6. članak Kodeksa časti hrvatskih novinara. Istodobno, budući da prijavitelj osporava i točnost nekih od iznesenih informacija u prijavljenih 16 tekstova, moguće je da je mjestimice došlo i do kršenja 5. članka Kodeksa.

Bojim se da ovdje pojavio sindrom koji se zna dogoditi kad jedan/isti novinar intenzivno prati istu temu kroz dulji period – potencijalno počinje zauzimati stranu, a čak može doći i do osobnog sraza s nekom od involviranih osoba o kojima piše. Riječ je o zamki koju bi svaki novinar u svojem radu trebao nastojati izbjeći, što nije uvijek ni lagano, ni jednostavno, budući da je novinarstvo uistinu težak i zahtjevan posao. No, s obzirom na to da je istodobno riječ i o vrlo odgovornom poslu, konzultiranje odredbi Kodeksa časti hrvatskih novinara (barem s vremena na vrijeme) moglo bi novinaru biti korisno, tj. od pomoći.