Iz medija

HRT: Radman nije prekršio zakon, Brkićeve tvrdnje su netočne, paušalne i zlonamjerne

15.02.2016.
Link na članak

Vodstvo HRT-a oštro je reagiralo na istup glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića poručivši da je netočna njegova tvrdnja da je glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman prekršio zakon te mora otići s funkcije jer su "Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa i Upravni sud potvrdili da je u sukobu interesa".

"Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman podnio je tužbu protiv Odluke Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, Upravni sud u Zagrebu odbio je tužbeni zahtjev, a spomenuta presuda nije postala pravomoćna te je taj predmet temeljem žalbe glavnoga ravnatelja HRT-a još uvijek u postupku", piše u odgovoru HRT-ove službe za odnose s javnošću.

S HRT-a su i Brkićeve tvrdnje da "službe drugih država upravljaju dijelom zaposlenika HRT-a i uređuju program" odbacili kao paušalne, zlonamjerne i neistinite naglašavajući da je HRT neovisan javni medij čiji su rad i poslovanje uređeni Zakonom o HRT-u, Ugovorom između HRT-a i Vlade RH te Statutom HRT-a, a rad HRT-a nadziru Programsko vijeće i Nadzorni odbor te druga mjerodavna tijela.

 

Radmana imenovao Hrvatski sabor nakon javnog natječaja

 

"U skladu s tim, odbacujemo teze o političkim, bankarskim ili korporacijskim utjecajima. Također, nema govora ni o postojanju tzv. strahovlade na HRT-u. Kao što vam je poznato, na HRT-u aktivno djeluje čak 12 radničkih sindikata, a radnici uživaju prava koja su osigurana brojnim mehanizmima zaštite i nadzora", ističu s HRT-a.

S HRT-a su odbacili i Brkićeve tvrdnje o političkom postavljanju Gorana Radmana ističući da ga je na mjesto glavnoga ravnatelja HRT-a imenovao Hrvatski sabor nakon provedene zakonske procedure javnoga natječaja te nakon potvrde ispunjenja svih kriterija iz toga javnog natječaja. Odbacili su i navode o politički motiviranim smjenama urednika i nepodobnih novinara te ukidanju, kako se ističe u Brkićevu istupu, "Radmanovoj partiji neprimjerenih emisija".

"Smjene koje spominje gospodin Brkić dogodile su se prije početka mandata aktualnoga glavnog ravnatelja. Također napominjemo kako odluke o uvođenju ili ukidanju emisija nisu u mjerodavnosti glavnoga ravnatelja HRT-a nego ravnatelja Programa HRT-a", ističe se s HRT-a u kojem naglašavaju i da su svi radnici na HRT-u tijekom mandata glavnoga ravnatelja Gorana Radmana zaposleni putem javnih natječaja i zakonito.

"Ako tko je tko u bilo kojemu trenutku imao drugačijih saznanja, njegova je dužnost bila prijaviti to mjerodavnim tijelima", zaključuju s HRT-a.

Da bi Radman trebao otići s mjesta ravnatelja HRT-a u subotu je u Konavlima rekao i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko kazavši da smjena Gorana Radmana s čela HRT-a nije čistka u javnoj upravi.

"Nisam zadovoljan tim javnim servisom koji svi mi plaćamo. Ta televizija je u funkciji jedne stranke i u funkciji destrukcije političke suradnje Mosta i HDZ-a. Radman treba otići i ta struktura se mora početi ponašati profesionalno, objektivno, a ne navijački" poručio je Karamarko.

S namjerom smjene Radmana slaže se i predsjednik saborskog kluba Mosta i omiški gradonačelnik Ivan Kovačić jer također smatra da je u sukobu interesa te da ima niz afera.

Ravnatelj programa Hrvatske radiotelevizije (HRT) Saša Runjić u subotu je odbacio Karamarkove izjave da je HRT u funkciji jedne stranke i u funkciji destrukcije političke suradnje Mosta i HDZ-a.  Vodstvo HRT-a, rečeno je u Dnevniku HTV-a, smatra da je svaki neutemeljni napad na Hrvatsku radioteleviziju izravan udar na demokraciju.