Iz medija

HR 3, izbacuju nagrađivane novinare zbog Hasanbegovića i Markićke

05.07.2016.
Link na članak

express.hr

Bez emisija ostaje od HND-a upravo nagrađena urednica, umjesto kulture oslobađa se prostor za "kršćanski duhovni program" i povijesne revizioniste.

U najnovijem valu svjetonazorske sječe kadrova na HRT-u stradao je Treći program Hrvatskog radija, i to nedavno nagrađena novinarka Ljubica Letinić i njene emisije "Skrivena strana dana", te "Audiodoc". Za potonju emisiju urednica Letinić je prije samo dva mjeseca nagrađena HND-ovom nagradom Marija Jurić Zagorka za radijsko novinarstvo, i to za izvanserijski radio dokumentarac o Zagrebu tijekom NDH od 1941. do 1945., u kojem je koristila mnoštvo arhivskih materijala tadašnjeg Hrvatskog krugovala, zapise umjetnika iz tog vremena i još mnogočega drugog. Letinić se tako pridružila mnoštvu hrvatskih novinara koji su kratko nakon najviših novinarskih priznanja, u svojim medijskim kućama kažnjeni za svoje profesionalne dosege.

Osim njenih emisija, stradala je i emisija vanjskog suradnika Ivice Prtenjače"Jutro na Trećem". Kako je riječ o najslušanijoj emisiji na Trećem programu Hrvatskog radija, i to nagrađivanog spisateljskog autora, te kako su iz programa izbačene dvije emisije autorice koja je aktualna dobitnica HND-ove nagrade, za komentar smo zvali v. d. ravnatelja Programa HRT-a Dražena Miočića, no on se tijekom dana nije javljao na pozive. Letinić nam se, pak, umjesto komentara na najnoviju čistku na HRT-u ispričala zato što ne smije davati izjave u javnosti bez prethodnog odobrenja vrha HRT-a.

Ipak, pri dodjeli godišnjih nagrada HND-a početkom svibnja Letinić je rekla sljedeće: "Smatram ovo priznanjem za moj tihi obrt na HR 3 za koji ne znam koliko će još trajati. Važno mi je da sam dobila nagradu sada kad je opasan trenutak za medije koji pokušavaju posao raditi pošteno. Smatram ovo nekomsimboličkom zaštitom." Treći program Hrvatskog radija inače je definiran kao program zahtjevnijih sadržaja iz društva, znanosti i kulture, koji se izrazito odlikuje analitičnošću i kritičnošću.

Zbog svega toga bode u oči priroda emisija koje će po svoj prilici zamijeniti netom izbačeni prvoklasni sadržaj. Vladimir Rončević, koji se medijski proslavio antologijama duhovne poezije i uređivanjem časopisa "Obnovljeni život" Filozofsko teološkog instituta Družbe Isusove, u bivšem Letinićkinom terminu uređivat će emisiju o kršćanskoj duhovnosti "Duhovni profili". Emisiju "S one strane sjećanja" uređivat će Jure Vujić, čovjek koji se nedavno istaknuo žestokim branjenjem sad tehničkom ministra kulture Zlatka Hasanbegovića od navodne "orkestrirane medijske hajke".

U terminu do jučer najslušanije Prtenjačine emisije, ubuduće će se ukazivati izvjesni Marito Mihovil Letica, osoba koja se do sada najugodnije osjećala kada bi na portalu Hrvatskog kulturnog vijeća Željke Markić upozoravala na "satiru i neodgovornu slobodu u hrvatskim medijima", a koja se povremeno ukazivala i naRadio Vatikanu kada bi prozivala neimenovane "lijeve fašiste" za "progon katolika" u Hrvatskoj.

Do pred kraj 2013. zapravo malo kome da je i padalo na pamet udarati po Trećem programu Hrvatskog radija, sve dok upravo to nije učinila Željka Markić kada je tražila cenzuriranje emisije "Skrivena strana dana" slučajno baš sad srezane Ljubice Letinić o položaju homoseksualaca u hrvatskom društvu.

Da se s desnice i iz radikalnih vjerskih krugova priprema frontalni napad na već 52 godine čvrsto utočište kulturnog programa na Trećem programu Hrvatskog radija bilo je, doduše, jasno još u lipnju 2013. kada je, slučajno opet u Glasu Koncila, tada apsolutno anonimni povjesničar Zlatko Hasanbegović prozvao Treći program Hrvatskog radija za "postmodernu neojugoslavensku dekonstrukciju i rastakanje hrvatskoga nacionalnog i kulturnog identiteta".

Autor: Sergej Županić