Iz medija

HNiP optužio Hinu za cenzuriranje i političko pogodovanje; Obratov: Optužbe o cenzuri su u potpunosti neistinite i na mene kao glavnog urednika nitko nije utjecao

21.09.2016.
Link na članak

Na adresu Fairpress redakcije stigao je Poziv HNiP-a na intervenciju Vlade u Hini zbog cenzure i političkog pogodovanja. Naime, HNIP je pozvao Ministarstvo kulture RH i Vladu RH da slijedom svojih nadležnosti i temeljem Zakona o Hini žurno provjere postupanje čelništva HINA-e: Upravnog vijeća, ravnateljice i glavnog urednika Hine, a vezano uz informacije dobivene od članova HniPa da se u HINA-i provodi cenzura, odnosno političko pogodovanje neobjavljivanjem informacija važnih za javnost.

Povod ovog poziva je, prema pisanju HNiP-a, činjenica da je netko zaustavio objavljivanje teksta o tome da bivša tvrtka Dijane Šucbah Mrsić, (inače supruge istaknutog člana SDP-a i bivšeg ministra Miranda Mrsića), Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje duguje više od 10,6 milijuna kuna. Sporan tekst napisan je i predložen za objavu 7. 9. 2016., ali je objavljen tek 18. rujna, tj. nakon prijevremenih izbora za Sabor, naglasio je HNiP. 

S obzirom da je HINA javni servis kojega plaćaju svi hrvatski porezni obveznici, držimo da je Vlada i Ministarstvo kulture RH kao nadležna instanca dužno provjeriti, jesu li točni navodi djelatnika HINA-e prema kojima je objavljivanje teksta prije parlamentarnih izbora zaustavio glavni urednik HINA-e po nalogu ravnateljice, uz neslužbeno obrazloženje da bi “objavljivanje takvog teksta bilo neetično prema Mirandu Mrsiću koji je kandidat na listi Narodne koalicije”. Sve to valja službeno provjeriti tim više jer se prvi tekst, čije je emitiranje naprasno zaustavljeno, u svim bitnim i relevantnim činjenicama i izvorima uopće ne razlikuje od kasnije objavljene verzije, a što se dogodilo nakon provedenih izbora, tek 18. rujna – poručio je HNiP.

Fairpress se obratio ravnateljici Hine Branka Gabriela Valentić, koja je istaknula da se u ovom slučaju ne radi o cenzuri:

Uprava je utvrdila sve relevantne činjenice povodom neovlaštene objave radne verzije Hininog teksta te je prema radniku, za kojega je utvrđeno neovlašteno postupanje, pokrenuta procedura sukladno odredbama Zakona o radu.

Serđo Obratov, glavni urednik Hine izjavio je za Fairpress da ostaje pri svojim riječima kojima se obratio redakciji, kazavši da su dva internetska portala (direktno.hr i maxportal) objavili 9. rujna 2016. identičan članak u kojemu se ravnateljicu Hine izravno, a njega kao glavnog urednika Hine neizravno optužuje za cenzuru, odnosno “stopiranje” jednog članka u kojemu se problematizira višemilijunsko dugovanje tvrtke supruge bivšeg SDP-ovog ministra Miranda Mrsića HZZO-u. 

Zbog svog ljudskog i profesionalnog integriteta ne mogu ne reagirati i šutke prijeći preko objavljene laži. U potpunosti odbacujem optužbu da je ravnateljica Hine stopirala ili na bilo koji način utjecala na objavu teksta na kojemu je radila kolegica Iva Boban. Već sama činjenica da je kolegica u dogovoru s nadređenim urednikom počela raditi na navedenoj temi, da je radna verzija teksta od prvog trenutka svima dostupna i vidljiva na desku Hrvatska te da se na temi i dalje radilo govori da nema riječi o nikakvoj cenzuri.  Kao glavni urednik odgovoran sam za sve sadržaje koje Uredništvo Hine objavi, ali uz tu odgovornost, po Zakonu o medijima i Statutu Hine, dolazi i pravo na uređivanje. Upravo to pravo sam u navedenom slučaju i iskoristio te zatražio od novinarke da doradi tekst i pokuša ga dopuniti informacijama koje su, po mojem mišljenju, nedostajale. To je jedini razlog zašto tekst nije objavljen, a ne zato što bi ravnateljica ili glavni urednik cenzurirali sadržaj koji je, na kraju krajeva, jučer (18. rujna) i objavljen u Hininoj emisiji. Nažalost, dva dana nakon što je radna verzija teksta došla na desk Hrvatska u cijelosti je osvanula i na dva navedena portala, s popratnim screenshotovima sadržaja Hininog intraneta, uz optužbu da je riječ o cenzuri u Hini. Iz svega je vidljivo da je netko iz Hine, kome je dostupan i uvid u desk Hrvatske, navedenim portalima dostavio radnu verziju teksta o dugovima tvrtke supruge bivšeg ministra Mrsića, a pretpostavljam da je i “prodao priču” o cenzuri. Riječ je o očitom pokušaju diskreditacije ravnateljice Hine jer se u popratnom tekstu na portalima tvrdi da je ravnateljica “stopirala” tekst kao protuuslugu bivšem ministru jer je potpisao mišljenje Ministarstva rada i mirovinskog sustava da nema ništa spornog u ravnateljičinom ugovoru o radu. Portali pritom donose presliku tog dokumenta koji se može naći na Hininom intranetu, no prešućuju da je identično mišljenje potpisala i nova ministrica Nada Šikić (HDZ). Upravo činjenica da je snimljeno samo rješenje koje potpisuje Mrsić, a ne i ministrica Šikić govori o namjeri manipuliranja u cilju diskreditacije ravnateljice. Dakle, netko iz Hine dao je sebi za pravo da krade, laže i manipulira te svojim postupkom dovede u nezavidnu situaciju kolegicu koja je, kao i uvijek do sada, profesionalno pristupila poslu i pokušala Hini osigurati ekskluzivu. Krađa Hininog radnog teksta spada u tešku povredu obveze iz radnog odnosa, a nepoznat netko je zaslužio ne samo izvanredni otkaz ugovora o radu nego i kaznenu prijavu zbog krađe.
 

Obratov je istaknuo da su optužbe o cenzuri u potpunosti neistinite i da na njega kao glavnog urednika nitko nije utjecao.

Autorice: Ivana Horvatek i Ana Gavranić