Iz medija

HND zbog spora starog 26 godina mora jednoj firmi platiti 2,5 milijuna kuna. Sad tvrde da je krivotvorila ključan dokaz

07.08.2019.
Link na članak

U Hrvatskom novinarskom društvu danas je održana konferencija za medije na kojoj je vodstvo udruge upoznalo javnost s, kako tvrde, pokušajem otimanja imovine HND-a na temelju krivotvorenih dokumenata. HND su naime prošli tjedan pokušali ovršiti vlasnici tvrtke protiv kojih je udruga u rujnu 2018. izgubila 25 godina dug sudski spor.

Prema presudi Županijskog suda u Zagrebu, HND im je bio dužan nadoknaditi 351 tisuću eura. Predmet spora bio je ugovor o najmu dijela zgrade u vlasništvu HND-a u Perkovčevoj 2 u Zagrebu koji je sklopljen u srpnju 1990. godine između HND -a i trojice zakupaca – Ante Matića, Ante Tabaka i Ante Ercegovića koji su i osnovali tvrtku U.T.T. Europa 92 d.o.o.

 Tvrdeći da zakupci ni nakon više od dvije godine nisu dovršili preuređenje prostora niti su 6 mjeseci plaćali najam, HND je u svibnju 1993. raskinuo ugovor te ishodio sudsku deložaciju najmoprimca iz zgrade. Nakon toga tvrtka U.T.T. Europa 92 d.o.o., u studenom iste godine protiv HND-a pokreće sudski spor u kojem traži povrat uloženog novca (tvrde da se radi o tadašnjih 495 tisuća maraka odnosno 351 tisući eura) u preuređenje prostora u zgradi HND-a.

ZEZNULI SU SE JER SU ANTEDATIRALI RAČUN?

Iz HND-a sada tvrde kako je presuda kojom su bivši zakupci dobili ogroman iznos (od čega dvije trećine spadaju pod nakupljene kamate zbog dugotrajnosti procesa) temeljena na računu za arhitektonski projekt za koji tvrde da je krivotvoren, a koji je na sudu poslužio kao dokaz kako je trojka zaista namjeravala izvesti ugovorene radove. Što je, kažu, razotkrilo zakupce? Navodno su se zeznuli kad su antedatirali jedan račun, pa su tako upisali da je izdan godine kad arhitektonski ured koji im ga je, kao, izdao nije ni postajao.

“Ustanovili smo da je jedan od računa, onaj za izradu projekta uređenja prostora, izdan u kolovozu 1989. što je gotovo godinu dana prije nego su uopće potpisali ugovor s HND-om. Uz to smo kontaktirali arhitekticu Miru Trbojević koja im je izdala račun. Ostala je zapanjena jer njena tvrtka tada nije niti postojala”, izjavila je članica Izvršnog odbora HND-a Slavica Lukić.

OPTUŽNICA ZA LAŽNI ISKAZ

Lukić kaže kako su stoga gospođu zamolili da sve što im je rekla ponovi i ovjeri pred javnim bilježnikom te su poslali kaznenu prijavu DORH-u. Na temelju nje Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu 28. lipnja utvrdilo je da je jedan od njih, Ante Matić, dao lažni iskaz. Utvrdili su i da su sva trojica priložila krivotvorene dokumente (račune od arhitektonskog ureda), ali da ih zbog toga ne mogu optužiti jer je nastupila zastara. No ista nije nastupila i za kazneno djelo davanja lažnog iskaza za što su protiv Matića podignuli optužnicu.

Cijeli tekst možete pročitati ovdje.