Iz medija

HND o zabrani javnih istupa novinarima: Tako se prikriva cenzura i ostale vrste pritisaka; Glavan: Zabrana javnog istupa kosi se s novinarskom profesijom

19.10.2016.
Link na članak

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) upozorilo je jučer na „zabrinjavajući trend zabrana“ novinarima. Naime, radi se o potezima uprava pojedinih medija da svojim „novinarima zabrane ili otežaju istupe u javnosti“. HND se odlučno usprotivio tome i „pozvao uprave medija da novinarima osiguraju pristojnu plaću za njihov rad, pa im neće morati zabranjivati istodoban angažman kod drugih poslodavaca“. 

Kao najnoviji primjer takvog poteza HND je naveoodluku Uprave Novog lista o zabrani zaposlenicima da rade za druge poslodavce te da javno istupaju bez dopuštenja nadređenih. Riječ je o odluci koju je donio i potpisao predsjednik Uprave Novog lista, Neven Klarin. U sadržaju odluke istaknuto je da se zaposlenicima Novog lista zabranjuje da bez pisane suglasnosti poslodavca rade bilo što za drugog poslodavca „ako bi to za poslodavca predstavljalo nelojalnu utakmicu“. Ukoliko zaposlenik postupi protivno tome, dobit će otkaz.

Predstavnik podružnice Sindikata novinara Hrvatske u Novom listu, Marinko Glavan kazao je za Fairpress da je navedeni dio zabrane od strane poslodavca uobičajen, ali da mu je sporan dio oko zabrane javnog istupa. 

Smatramo da je odluka o zabrani zaposlenicima da rade za druge poslodavce uobičajena, ali zabrana javnog istupanja bez dopuštenja nadređenih kosi se s novinarskom profesijom jer novinari obavljaju javni posao. Ta odluka je neustavna jer novinar ima pravo na slobodu govora i javnog nastupa. Oko ove odluke smo u razgovoru s našim odvjetnicima, izjavio je Glavan.

Kako bismo saznali zašto je do navedenog poteza došlo, kontaktirali smo predsjednika Uprave Novog lista, Nevena Klarina, no do zaključenja članka nije odgovorio na naše upite.

U spornoj odluci koju je Klarin potpisao navedeno je i da bi svaki zaposlenik Novog lista „trebao o svakom svom javnom istupu na radijskim ili televizijskim postajama obavijestiti svog rukovoditelja,  a ako se radi o djelatnicima redakcija, glavnog urednika“.

HND je u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik istog,Saša Leković, upozorio također da je ova odluka donesena bez savjetovanja s Radničkim vijećem.

Zakon o radu na koji se potpisnik odluke poziva člankom 150. st.12. propisuje da je ništetna odluka poslodavca donesena protivno odredbama toga Zakona o obvezi savjetovanja s Radničkim vijećem. HND želi upozoriti i na zloupotrebe kojima poslodavci u praksi pribjegavaju kada propisuju  obvezu novinara da za javni nastup traži suglasnost poslodavca, na način da se pojedinim novinarima ne dopuštaju istupi u javnosti, (a istupe li unatoč zabrane drastično ih se kažnjava) dok se drugima, koje medijski vlasnici i urednici preferiraju, ti nastupi dopuštaju. Tako se prikriva cenzura i ostale vrste pritisaka, kazali su iz HND-a.

Općepoznato je da su novinari javne figure, pa stoga imaju pravo u bilo kojem trenutku javno govoriti i izražavati svoja mišljenja. To je njihovo ustavno pravo jer je prema članku 38. Ustava Republike Hrvatske zajamčena sloboda govora i javnog nastupa. Novinarima bi bez problema trebalo biti dopušteno javno istupanje jer obavljaju javni posao i prema tome, zabrane javnih nastupa ne bi trebale dolaziti u obzir.

Autorica: Ana Gavranić