Info > Newsletter

HND Newsletter 54 / srpanj 2018

HND-SNH Info - Newsletter

E-mail se ne prikazuje ispravno? Otvorite ga u web pregledniku.
Cijeli tekst

HND-SNH Info - Newsletter 54
Srpanj 2018.
HND-SNH Info

  Izdvojeno
//
 
- HRVOJE ZOVKO: TREBAMO PRIVUĆI MLADE LJUDE SA SVJEŽIM I NOVIM IDEJAMA
- JOSIP POPOVAC NOVI PREDSJEDNIK VIJEĆA ZA ELEKTRONIČKE MEDIJE
- PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV JAKOVA SURAĆA ZBOG PREMLAĆIVANJA NOVINARA HRVOJA BAJLA
- VELEPOSLANIK KANADE DANIELA MAKSYMIUKA U POSJETU HRVATSKOM NOVINARSKOM DRUŠTVU
- DORA KRŠUL NOVA JE PREDSJEDNICA ZBORA ISTRAŽIVAČKIH NOVINARA HND-A
- KOMISIJA KAZNILA GOOGLE S 4,3 MILIJARDE EURA ZBOG ZLOUPORABE DOMINANTNOG POLOŽAJA NA TRŽIŠTU
- POSLOVI, NATJEČAJI, STIPENDIJE
  Poštovani korisnici,

25. svibnja 2018. na snagu stupa Uredba o općoj zaštiti podataka (GDPR) kojom se regulira zaštita osobnih podataka. Ovim putem želimo osigurati Vašu suglasnost da bismo Vas i dalje informirali o aktivnostima HND-a i SNH putem našeg Newslettera.

U slučaju da ne želite više primati naše obavijesti kliknite na NE PRIHVAĆAM i više nećete primati naše poruke na Vaš email.
 
  Medijska scena
//
HRVOJE ZOVKO, PREDSJEDNIK HND-A: TREBAMO PRIVUĆI MLADE LJUDE SA SVJEŽIM I NOVIM IDEJAMA

Hrvoje Zovko izabran je za novog predsjednika HND-a na nedavnoj izvanrednoj skupštini dobivši uvjerljivu većinu glasova u odnosu na svoje protukandidate. Zovko se novinarstvom bavi od 1995., a na HRT-u je od 1998. godine; trenutno obnaša funkciju izvršnog urednika na programu HRT4. Sa Zovkom, koji je ovih dana vrlo zaposlen jer uz ostalo dovršava film te mu izlazi knjiga o generalu Petru Stipetiću, razgovarali smo za našu web stranicu o stanju u HND-u te o medijskoj situaciji i novinarstvu u Hrvatskoj.

 
 

//
 
JOSIP POPOVAC NOVI PREDSJEDNIK VIJEĆA ZA ELEKTRONIČKE MEDIJE

Hrvatski sabor donio je odluku o imenovanju imenovanju Josipa Popovca predsjednikom Vijeća za elektroničke medije (VEM) i ravnateljem Agencije za elektroničke medije (AEM) s danom 1. rujna 2018., objavljeno je u srijedu na mrežnim stranicama Agencije za elektroničke medije.

 
 

//
 
PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV JAKOVA SURAĆA ZBOG PREMLAĆIVANJA NOVINARA HRVOJA BAJLA

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo je optužnicu protiv Jakova Suraća, bivšeg nogometaša NK Zadar, zbog fizičkog napada na novinara i vlasnika portala Zadar News Hrvoja Bajlu.

 
 

//
 
PET KANDIDATA ZA POVJERENIKA ZA INFORMIRANJE

Pet kandidata javilo se na ponovljeni javni poziv za izbor povjerenika za informiranje, poziv je ponovljen jer se na prethodni javio samo jedan kandidat, a Hrvatski sabor koji povjerenika bira mora odlučivati o prijedlogu s najmanje dva imena.

 
 

//
 
PRAVOBRANITELJICA ZA OSOBE S INVALIDITETOM DODIJELILA PRIZNANJA NOVINARIMA I MEDIJIMA

U Saboru je obilježena deseta godišnjica osnivanja institucije pravobranitelja za osobe s invaliditetom, a tom je prilikom pravobraniteljica dodijelila priznanja novinarima i medijima iz javnog, privatnog i neprofitnog sektora koji su se istaknuli u promicanju pozitivne percepcije osoba s invaliditetom i većeg stupnja društvene svijesti s invaliditetom u javnosti.

 
 

//
 
OVOGODIŠNJI WEEKEND MEDIA FESTIVALA U ZNAKU ZEMALJA PARTNERA NJEMAČKE I FRANCUSKE

Weekend Media Festival u svom jedanaestom izdanju i ove će godine od 20. do 23. rujna u staroj Tvornici duhana u Rovinju okupiti profesionalce komunikacijske industrije iz cijele regije. Na predavanjima, panelima i radionicama “pretrest” će sve aktualne teme i trendove, od politike i digitalizacije do književnosti i ekspedicije na Južni pol, zbog čega žustrih rasprava sasvim sigurno neće nedostajati.

 
 

//
 
  Iz rada HND i SND
//
HND ODBACUJE NAVODE SINDIKATA POLICIJSKIH SLUŽBENIKA

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije odbacuje navode iz priopćenja Sindikata policijskih službenika (SPS) u kojem se uz pohvale policijskim službenicima zbog postupanja prema migrantima istodobno novinare osuđuje zbog izvještavanja o odnosu policije prema migrantima.

 
 

//
 
VELEPOSLANIK KANADE DANIELA MAKSYMIUKA U POSJETU HRVATSKOM NOVINARSKOM DRUŠTVU

Predstavnici Hrvatskog novinarskog društva, predsjednik Hrvoje Zovko i potpredsjednica Slavica Lukić, upoznali su veleposlanika Kanade u Republici Hrvatskoj NJ. E. Daniela Maksymiuka sa stanjem i problemima u hrvatskim medijima i novinarskoj profesiji te ga upoznali s medijskim zakonima i njihovom provedbom.

 
 

//
 
DORA KRŠUL NOVA JE PREDSJEDNICA ZBORA ISTRAŽIVAČKIH NOVINARA HND-A

Dora Kršul, novinarka portala Srednja.hr, nova je predsjednica Zbora istraživačkih novinara, odlučili su članovi Zbora na sjednici održanoj 4. srpnja 2018. u Novinarskom domu.

 
 

//
 
BELGIJSKI STUDENTI POSJETILI HND

Grupa studenata iz Belgije posjetila je u petak, 6. srpnja 2018. Hrvatsko novinarsko društvo, u okviru posjeta Hrvatskoj koje je organiziralo udruženje ''Royal Olivaint Conference of Belgium''.

 
 

//
 
  Iz svijeta i regije
//
RADIO SLOBODNA EUROPA OD PROSINCA PONOVNO U BUGARSKOJ I RUMUNJSKOJ

Radio Slobodna Europa/Radio Liberty (RFE/RL) od prosinca će ponovno emitirati u Rumunjskoj i Bugarskoj u cilju osnaženja tamošnjeg medijskog prostora. Glavna zadaća ove medijske organizacije bit će borba protiv lažnih vijesti i korupcije u zemljama na jugoistoku Europe, izjavili su u četvrtak iz sjedišta u Pragu.

 
 

//
 
KOMISIJA KAZNILA GOOGLE S 4,3 MILIJARDE EURA ZBOG ZLOUPORABE DOMINANTNOG POLOŽAJA NA TRŽIŠTU

Europska komisija odlučila je novčano kazniti Google s 4,34 milijarde eura zbog nezakonitih ograničenja na mobilnim uređajima s operativnim sustavom Android te mu dala rok od tri mjeseca da prekine s tom praksom jer će u suprotnom morati plaćati dodatnu kaznu od pet prosječnih dnevnih prometa svojeg matičnog društva Alphabet na svjetskoj razini.

 
 

//
 
CENTAR ZA ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO: POLA MILIJARDI EURA POTICAJA U BIH PODIJELJENO NETRANSPARENTNO

Vlasti u BiH netransparentno su podijelile poticaje u iznosu od milijardu maraka (oko 500 milijuna eura) posljednjih sedam godina, objavljeno je u srijedu u Mostaru na okruglome stolu kojega je organizirao Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) koji se bavi rasvjetljivanjem korupcije i kriminala u javnim institucijama.

 
 

//
 
TRUMP: NOVINARI BI TREBALI MOĆI OBAVLJATI SVOJ POSAO BEZ STRAHA

Američki predsjednik Donald Trump u petak je osudio pucnjavu u redakciji dnevnog lista Capital Gazette u Annapolisu i naglasio da bi novinari morali moći obavljati svoj posao bez osjećaja da im prijete smrtonosni napadi.

 
 

//
 
NAPAD NA LIST U MARYLANDU: UBOJICA BIO U DUGOTRAJNOM SPORU S UREDNIŠTVOM

Muškarac koji je bio u dugotrajnom sporu s članovima uredništva lista iz Annapolisa u američkoj saveznoj državi Maryland probio je put kroz njihovu redakciju pucnjavom pri čemu je ubio najmanje petero ljudi u jednom od najsmrtonosnijih napada na neki američki medij, objavile su u petak američke vlasti.

 
 

//
 
  Poslovi, natječaji, stipendije
//

Novi poziv Europskog parlamenta za podnošenje prijedloga za medijsko partnerstvo i najava dodjele bespovratnih sredstava za medije u 2018.

Glavna uprava za komunikacije (DG COMM) Europskog parlamenta objavila je novi poziv za podnošenje prijedloga za medijsko partnerstvo i najavila dodjelu bespovratnih sredstava za sufinanciranje aktivnosti namijenjenih promicanju i boljem razumijevanju identiteta, uloge i političke naravi Europskog parlamenta u području medija (TV, radio i online mediji), posebice u svjetlu izbora za Europski parlament koji će se održati u svibnju 2019. godine.

Tekst poziva i smjernice za prijavu dostupni su na ovoj ovoj poveznici.

Rok za podnošenje prijedloga za partnerstvo (preduvjet za kasnije podnošenje zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava za medije) je 20. kolovoza 2018., u ponoć.

Partneri (tj. organizacije koje su se uspješno prijavile za partnerstvo 2016., 2017. i početkom 2018. godine) odabrani su za cijelo vrijeme trajanja višegodišnjeg programa za dodjelu bespovratnih sredstava (2016.-2019.). Stoga se ne moraju ponovno prijavljivati za partnerstvo.

Partneri će moći podnijeti zahtjev za bespovratna sredstva u sklopu poziva na dostavu projektnih prijedloga, čija je objava planirana početkom rujna 2018. Projekti dobiveni na jesenskom natječaju provodit će se od siječnja do rujna 2019.

Partneri koji su već bili dobitnici bespovratnih sredstava mogu se ponovno prijaviti. Organizacije koje su prethodnih godina podnijele zahtjev za partnerstvo, a koji je odbijen, mogu se ponovno prijaviti za partnerstvo u 2018. godini.

Više informacija i sva potrebna dokumentacija za prijavu mogu se pronaći na ovoj poveznici. Sva pitanja vezana uz ovaj poziv mogu se uputiti na:

dgcomm-subvention@ep.europa.eu

BIRN-ova Ljetna škola istraživačkog novinarstva u Rumunjskoj

Otvorene su prijave za ljetnu školu istraživačkog novinarstva koja će se održati u rumunjskom odmaralištu Poiana Brasov od 19. do 25. kolovoza 2018.

Ljetna škola sjajna je prilika za novinare koji žele razviti svoje istraživačke vještine i naučiti nešto o najnovijim alatima medijskih stručnjaka.

BIRN će okupiti neke od najpoznatijih svjetskih urednika i trenera. Glavni trener Ljetne škole je jedan od najboljih američki istraživačkih urednika Blake Morrison iz Reutersa, trostruki finalist Pulitzerove nagrade za istraživačko novinarstvo.

Jedan od predavača je i sin ubijene malteške novinarke Daphne Caruana Galizia, Matthew Caruana Galizia, novinar Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (International Consortium of Investigative Journalists).

Ostali su treneri Christoph Koettl iz New York Timesa, novinar i koautor jedne od najboljih podcast serija u SAD-u i dobitnik Emmyja, Susanne Reber; nagrađena nagradom Knight International Journalism Award te OCCRP urednica Miranda Patrucic, Christiaan Triebert i Lawrence Marzouk.

Sudionici će dobiti mogućnost proširiti svoju mrežu kolega i dobivanja stipendija za svoje priče.

Radni jezik škole je engleski, a rok za prijavu je 1. 8. 2018.

Više informacija možete pronaći ovdje.

 
 
header header header header header header header
 
 

Ukoliko više ne želite primati naše sadržaje molimo kliknite OVDJE.

© 2016 HND, All rights reserved

[COMPANY_FULL_ADDRESS]