Info > Newsletter

HND Newsletter 53 / lipanj 2018

 

HND-SNH Info - Newsletter

E-mail se ne prikazuje ispravno? Otvorite ga u web pregledniku.
Cijeli tekst

HND-SNH Info - Newsletter 53
Lipanj 2018.
HND-SNH Info

  Izdvojeno
//
 
- GOVOR MRŽNJE U PORASTU, ALI IMA NADE ZA PROMJENE
- PLENKOVIĆ I CURRAN ISTAKNULI VAŽNOST BORBE PROTIV LAŽNIH VIJESTI
- BRUNO KOVAČEVIĆ IMENOVAN GLAVNIM UREDNIKOM SVIH TELEVIZIJSKIH PROGRAMA HRT-A
- SABORSKI ODBOR ZA MEDIJE: HRT TREBA PROVESTI RESTRUKTURIRANJE I RACIONALIZACIJU
- ANALIZA AEM-A: RADIO I DALJE NAJKONZUMIRANIJI LOKALNI MEDIJ
- NADZORNI ODBOR HND-A SAZVAO IZVANREDNU SKUPŠTINU DRUŠTVA
- ŠTRAJK ZAPOSLENIH U NORVEŠKOJ JAVNOJ TELEVIZIJI ZAVRŠIO POBJEDOM NOVINARA
- POSLOVI, NATJEČAJI, STIPENDIJE
  Poštovani korisnici,

25. svibnja 2018. na snagu stupa Uredba o općoj zaštiti podataka (GDPR) kojom se regulira zaštita osobnih podataka. Ovim putem želimo osigurati Vašu suglasnost da bismo Vas i dalje informirali o aktivnostima HND-a i SNH putem našeg Newslettera.

U slučaju da ne želite više primati naše obavijesti kliknite na NE PRIHVAĆAM i više nećete primati naše poruke na Vaš email.
 
  Medijska scena
//
GOVOR MRŽNJE U PORASTU, ALI IMA NADE ZA PROMJENE

Međunarodna misija novinarskih udruga i organizacija za zaštitu slobode izražavanja, koja je u siječnju ove godine posjetila Zagreb po drugi put da bi stekla uvid u stanje medijskih sloboda u Hrvatskoj, objavila je izvještaj "Hrvatska: govor mržnje u porastu, ali ima nade za promjene".

 
 

//
 
PLENKOVIĆ I CURRAN ISTAKNULI VAŽNOST BORBE PROTIV LAŽNIH VIJESTI

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima generalnog direktora Europske radiodifuzijske unije (EBU) Noela Currana i tom prigodom istaknuo kako je važno da se javni servisi pripreme za digitalne izazove.

 
 

//
 
BRUNO KOVAČEVIĆ IMENOVAN GLAVNIM UREDNIKOM SVIH TELEVIZIJSKIH PROGRAMA HRT-A

Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije (HRT) Kazimir Bačić na prijedlog ravnatelja poslovne jedinice Program Renata Kunića imenovao je Brunu Kovačevića za glavnog urednika programa HTV1, HTV2, HTV3, HTV4 i međunarodnog televizijskog programskog kanala, Elianu Čandrlić Glibota za glavnu urednicu programa Hrvatskog radija i Andreju Arežinu Grgičević za glavnu urednicu portala i nelinearnih medijskih usluga, objavljeno je na internim mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije.

 
 

//
 
SABORSKI ODBOR ZA MEDIJE: HRT TREBA PROVESTI RESTRUKTURIRANJE I RACIONALIZACIJU

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije prihvatio je na sjednici održanoj u četvrtak većinom glasova izvješće o poslovanju HRT-a za 2016., ali i zaključak kojim se obvezuje HRT da izradi plan smanjenja kreditnog zaduženja, racionalizira troškove vanjskih suradnika, poveća efikasnost rada stalno zaposlenih djelatnika i provede restrukturiranje.

 
 

//
 
PROGRAMSKO VIJEĆE HRT UPOZORILO NA NEPRIHVATLJIVOST RELATIVIZIRANJA USTAŠKIH ZLOČINA

Programsko vijeće HRT-a je na hitnoj sjednici raspravljalo o programskom sadržaju u emisiji "Dobar dan, Hrvatska" u kojoj je publicist Igor Vukić iznio sporne stavove o tom ustaškom logoru, te je usvojilo zaključak kojim poziva programsko vodstvo HRT-a na striktno poštivanje standarda, pri čemu upozorava na "neprihvatljivost i neprofesionalnost povodom sadržaja koji relativiziraju ustaške zločine".

 
 

//
 
ANALIZA AEM-A: RADIO I DALJE NAJKONZUMIRANIJI LOKALNI MEDIJ

Analiza društvenog utjecaja Fonda za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija i učinaka sufinanciranih programa na lokalnoj i regionalnoj razini od 2013. do 2015., koju je predstavila Agencija za elektroničke medije (AEM), pokazala je da su najviše konzumirani mediji lokalne radio stanice, koje prati 62 posto ispitanika, a slijede lokalne televizijske postaje sa 46 posto, regionalni portali sa 45 posto i lokalne tiskovine sa 44 posto ispitanika.

 
 

//
 
MUSA: OSTVAREN JE NAPREDAK U PODRUČJU TRANSPARENTNOSTI I PRISTUPA INFORMACIJAMA, ALI NEDOVOLJAN DA BISMO BILI ZADOVOLJNI

Povjerenica za informiranje dr.sc. Anamarija Musa predstavila je Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 2017. pred zastupnicima Hrvatskoga sabora te rekapitulirala temeljne nalaze izvješća koje ukazuje na ostvarenu razinu transparentnosti i otvorenosti vlasti i javnog sektora u Republici Hrvatskoj.

 
 

//
 
IME NOVOG POVJERENIKA ZA INFORMIRANJE ZNAT ĆE SE NA JESEN

Iako se očekivalo da bi to moglo biti poznato do saborske ljetne stanke, tek na jesen znat će se tko će naslijediti Anamariju Musu na mjestu povjerenice za informiranje. Saborski Odbor za Ustav i Poslovnik raspisao je, naime, novi javni poziv za izbor povjerenika budući se na prošli javio samo jedan kandidat, a Sabor mora odlučivati o prijedlogu s najmanje dva imena.

 
 

//
 
OBJAVLJEN PRIRUČNIK ZA NOVINARE "ETIČNO IZVJEŠTAVANJE O MIGRANTIMA I IZBJEGLICAMA"

U okviru nedavno završenog projekta "Mediji protiv mržnje" (Media Against Hate), u kojem je jedan od partnera bilo i Hrvatsko novinarsko društvo, objavljen je priručnik za novinare "Primjeri etičnog izvještavanja o migrantima i izbjeglicama".

 
 

//
 
UREDNICA FAKTOGRAFA SANJA DESPOT DOBITNICA JE NAGRADE NADA DIMIĆ

Sanja Despot, urednica i novinarka Faktografa, i kazališni redatelj Oliver Frljić dobitnici su nagrade građana i građanki Grada Zagreba Nada Dimić Fonda za druge. Despot je nagrađena zbog serije tekstova o pozadini i pravim namjerama organiziranog otpora klerikalne desnice Istanbulskoj konvenciji, objavio je portal Faktograf.

 
 

//
 
DODIJELJENE NAGRADE ZLATNA PENKALA HRVATSKE TURISTIČKE ZAJEDNICE

Hrvatska turistička zajednica tradicionalno je, četrnaesti put za redom, organizirala Zlatnu penkalu, dodjelu nagrada i priznanja inozemnim novinarima i blogerima. Ove se godine svečana dodjela nagrada održala u Osijeku, a cjelokupni program uključivao je trodnevno studijsko putovanje 32 priznatih inozemnih novinara i blogera, koji su obišli Osijek, Dalj, Erdut, Kopački rit i Đakovo.

 
 

//
 
  Iz rada HND i SND
//
NADZORNI ODBOR HND-A SAZVAO IZVANREDNU SKUPŠTINU DRUŠTVA

Nadzorni odbor Hrvatskog novinarskog društva, sukladno Statutu, sazvao je izvanrednu Skupštinu Društva na kojoj će se birati predsjednik ili predsjednica HND-a. Skupština će se održati 29. lipnja 2018. u 10.30 u Novinarskom domu u Perkovčevoj 2 u Zagrebu.

 
 

//
 
HND: NAJOŠTRIJE OSUĐUJEMO BRUTALNI FIZIČKI NAPAD NA ZADARSKOG NOVINARA HRVOJA BAJLU I TRAŽIMO BRZU I JASNU REAKCIJU DRŽAVNIH INSTITUCIJA

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje brutalni fizički napad na novinara Hrvoja Bajlu, vlasnika portala ZADAR News i dopisnika nacionalnih medija Index i Nacional, u kojem su mu nanesene teške fizičke ozljede.

 
 

//
 
HND: PRIJETNJE MINISTRA MEDVEDA NOVINARU MAZZOCCU OPASAN SU ATAK NA NOVINARSKE SLOBODE I PRAVA

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje prijetnje koje je ministar branitelja Tomo Medved uputio novinaru portala Index Vojislavu Mazzoccu. Postupak ministra Medveda je ne samo krajnje neprimjeren već i opasan atak na novinarska prava i slobode zajamčene 38. člankom Ustava i Zakonom o medijima.

 
 

//
 
ZKM OSIGURAO POPUST ZA ČLANOVE HRVATSKOG NOVINARSKOG DRUŠTVA

Zagrebačko kazalište mladih omogućuje članovima Hrvatskog novinarskog društva popust na ulaznice za predstave ZKM-a.

 
 

//
 
  Iz svijeta i regije
//
ŠTRAJK ZAPOSLENIH U NORVEŠKOJ JAVNOJ TELEVIZIJI ZAVRŠIO POBJEDOM NOVINARA

Nakon štrajka novinara Norveške javne televizije (NRK), Norveško udruženje novinara (NJ) uspjelo je postići dogovor s upravom NRK-a oko kolektivnog ugovora u toj najvećoj medijskoj kući u Norveškoj te novinarima osigurati vrlo pristojne uvjete za rad.

 
 

//
 
REGIONALNA PLATFORMA: PRONAĐITE SRBIJANSKOG NOVINARA STEFANA CVETKOVIĆA

Regionalna platforma zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja predstavlja više od 8000 članova, izražava duboku zabrinutost u vezi s nestankom srbijanskog novinara Stefana Cvetkovića i pozdravlja hitno reagiranje srbijanskih institucija u potrazi za Cvetkovićem.

 
 

//
 
NOVINARI I AKTIVISTI IZ SIRIJE I IRAKA O IZVJEŠTAVANJU I TRANZICIJSKOJ PRAVDI

Mediji i organizacije civilnog društva imaju važnu ulogu u post-konfliktnim procesima izgradnje mira i društva tolerancije. U takvim okolnostima novinari moraju biti odgovorniji i profesionalniji, jer medijski sadržaji koje proizvode imaju uticaj na kulturu i ponašanje građana, rečeno je na radionici o temi "Tranzicijska pravda i izvještavanje" koja se ovaj tjedan održava u Sarajevu.

 
 

//
 
TJEDNI NEWSLETTER NEW YORK TIMES-A ŠALJE SAMO POZITIVNE VIJESTI

New York Times je pokrenuo novi newsletter koji izdvaja samo pozitivne priče i jednom tjedno ih šalje svojim pretplatnicima. Ideja je to, kako se objašnjava, koja dolazi zbog toga što se pozitivne priče izgube u moru negativnih, sivih vijesti i sadržaja u dnevnoj produkciji.

 
 

//
 
SINGAPUR: JUŽNOKOREJSKI NOVINARI UHIĆENI ZBOG ULASKA U REZIDENCIJU SJEVERNOKOREJSKOG VELEPOSLANIKA

Dvojica južnokorejskih novinara uhićena su zbog nezakonitog ulaska u rezidenciju sjevernokorejskog veleposlanika u Singapuru, izvijestila je u petak singapurska policija. Policija je izvijestila da su uhićeni novinari korejske televizije, a još dvojica muškaraca su pod istragom.

 
 

//
 
RUSIJA OSUDILA UKRAJINSKOG NOVINARA NA 12 GODINA ZATVORA ZBOG ŠPIJUNAŽE

Ruski sud osudio je u ponedjeljak ukrajinskog novinara Romana Suščenka na 12 godina zatvora nakon što je proglašen krivim po optužbi za špijuniranje za Ukrajinu, rekao je njegov odvjetnik o slučaju koji će vjerojatno dodatno pogoršati odnose između Moskve i Kijeva.

 
 

//
 
  Poslovi, natječaji, stipendije
//

Seminar za novinare u Leipzigu

Zaklada za obrazovanje novinara njemačke savezne zemlje Saske "Sächsische Stiftung für Medienausbildung" od 3. do 14. rujna 2018. organizira seminar za novinare iz srednje i istočne Europe.

Seminar je namijenjen novinarima mlađima od 40 godina koji govore njemački i koji žele upoznati način rada javnih i privatnih medija u Njemačkoj. Troškove putovanja i boravka na seminaru snosi organizator. Opširnije obavijesti o natječaju i seminaru nalaze se stranicama http://www.ssm-seminar.de Rok za prijavu na natječaj je 27. srpnja 2018.

Novi poziv Europskog parlamenta za podnošenje prijedloga za medijsko partnerstvo i najava dodjele bespovratnih sredstava za medije u 2018.

Glavna uprava za komunikacije (DG COMM) Europskog parlamenta objavila je novi poziv za podnošenje prijedloga za medijsko partnerstvo i najavila dodjelu bespovratnih sredstava za sufinanciranje aktivnosti namijenjenih promicanju i boljem razumijevanju identiteta, uloge i političke naravi Europskog parlamenta u području medija (TV, radio i online mediji), posebice u svjetlu izbora za Europski parlament koji će se održati u svibnju 2019. godine.

Tekst poziva i smjernice za prijavu dostupni su na ovoj poveznici.

Rok za podnošenje prijedloga za partnerstvo (preduvjet za kasnije podnošenje zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava za medije) je 20. kolovoza 2018., u ponoć.

Partneri (tj. organizacije koje su se uspješno prijavile za partnerstvo 2016., 2017. i početkom 2018. godine) odabrani su za cijelo vrijeme trajanja višegodišnjeg programa za dodjelu bespovratnih sredstava (2016.-2019.). Stoga se ne moraju ponovno prijavljivati za partnerstvo.

Partneri će moći podnijeti zahtjev za bespovratna sredstva u sklopu poziva na dostavu projektnih prijedloga, čija je objava planirana početkom rujna 2018. Projekti dobiveni na jesenskom natječaju provodit će se od siječnja do rujna 2019.

Partneri koji su već bili dobitnici bespovratnih sredstava mogu se ponovno prijaviti.

Organizacije koje su prethodnih godina podnijele zahtjev za partnerstvo, a koji je odbijen, mogu se ponovno prijaviti za partnerstvo u 2018. godini.

Više informacija i sva potrebna dokumentacija za prijavu mogu se pronaći na ovoj poveznici.

Sva pitanja vezana uz ovaj poziv mogu se uputiti na: dgcomm-subvention@ep.europa.eu

Birnova ljetna škola istraživačkog novinarstva u Rumunjskoj

Otvorene su prijave za ljetnu školu istraživačkog novinarstva koja će se održati u rumunjskom odmaralištu Poiana Brasov od 19. do 25. kolovoza 2018.

Ljetna škola sjajna je prilika za novinare koji žele razviti svoje istraživačke vještine i naučiti nešto o najnovijim alatima medijskih stručnjaka.

BIRN će okupiti neke od najpoznatijih svjetskih urednika i trenera. Glavni trener Ljetne škole je jedan od najboljih američki istraživačkih urednika Blake Morrison iz Reutersa, trostruki finalist Pulitzerove nagrade za istraživačko novinarstvo.

Jedan od predavača je i sin ubijene malteške novinarke Daphne Caruana Galizia, Matthew Caruana Galizia, novinar Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (International Consortium of Investigative Journalists).

Ostali su treneri Christoph Koettl iz New York Timesa, novinar i koautor jedne od najboljih podcast serija u SAD-u i dobitnik Emmyja, Susanne Reber; nagrađena nagradom Knight International Journalism Award te OCCRP urednica Miranda Patrucic, Christiaan Triebert i Lawrence Marzouk.

Sudionici će dobiti mogućnost proširiti svoju mrežu kolega i dobivanja stipendija za svoje priče.

Radni jezik škole je engleski, a rok za prijavu je 1. 8. 2018.

Više informacija možete pronaći ovdje.

Izvor:  BIRN

 
 
header header header header header header header
 
 

Ukoliko više ne želite primati naše sadržaje molimo kliknite OVDJE.

© 2016 HND, All rights reserved

[COMPANY_FULL_ADDRESS]