Iz medija

HDZ ruši Nadzorni odbor HRT-a jer su ukazali na milijunski kriminal

13.07.2017.
Link na članak

"RAZRJEŠENJE članova Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije koje imenuju Sabor", druga je točka sutrašnje sjednice Saborskog odbora za informiranje, informatizaciju i medije. Naime, nakon što je Nadzorni odbor detaljno obavijestio zastupnike Sabora o potencijalnom kriminalu na HRT-u tijekom prošle godine te je poslana dokumentacija i DORH-u, HDZ je odlučio da je najbolje zataškati tu aferu smjenom članova Nadzornog odbora. Predsjednik tog saborskog odbora HDZ-ov je Jasen Mesić, inače bivši ministar kulture. 

"Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora pokreće postupak izbora četiri člana Nadzornog odbora HRT-a zbog prestanka mandata članovima Nadzornog odbora HRT-a prije isteka vremena na koje su birani", stoji u prijedlogu odluke saborskog odbora. 
 
Članovi Nadzornog odbora su predsjednica Anja Šovagović Despot, Katarina Bakija kao zamjenica predsjednice te članovi Miroslav Grgić i Šenol Selimović. Saborski odbor zakazan je za sutra u osam sati ujutro. 
 
Iako smo od resorne ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek zatražili komentar o radu Nadzornog odbora  te informacija o poslovanju HRT-a, nikakav odgovor za sada nismo dobili. 
 
Još u u veljači ove godine Nadzorni odbor HRT-a u priopćenju za javnost naglasilo je da ih Ministarstvo kulture i saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije ignoriraju, kao i da su se zbog toga obratili Državnom uredu za reviziju. Naime, tražili su da se detaljno 'pročešlja' HRT-ove nabave audiovizualnih djela u 2015. i 2016. godini. Taj nalaz koji je napokon ugledao svjetlo dana čini se da ne odgovara aktualnoj vlasti. 

Podsjetimo, NO Hrvatske radiotelevizije usvojio je prošlog tjedna izvješće o provedbi nadzora zakonitosti rada i poslovanja za 2016. u kojem se žestoko proziva uprava javnog servisa te se, između ostaloga, navodi da je "zbog slučajeva koji su mogli biti posljedica mogućih koruptivnih radnji i nezakonitih aktivnosti pojedinih osoba", NO proslijedio DORH-u izvješća o nabavi audiovizualnih djela od neovisnih proizvođača, o sklapanjima izvansudskih nagodbi te o učinkovitosti javne nabave na HRT-u.

 

Autor: I.Ćimić