Iz medija

HDZ preko posrednika kupuje Novi list – novac već osiguran?! – Novinarima vodstvo lista ništa ne govori

05.03.2016.
Link na članak

Nakon ekskluzivne vijesti da zbog neodrživog financijskog statusa i pritisaka bankarskog lobija, Novi list ide u prisilnu prodaju, što je potvrdilo više izvora za Fairpress, saznali smo (od izvora bliskog redakciji) da je navodno drugi potencijalni kupac, češko-slovački investicijski fond J&T obećao da će dokapitalizirati Novi list s iznosom od 19 milijuna kuna te pritom još desetak milijuna ili nešto više dati Albertu Faggianu.

Naime, dio oko Faggiana bio je još prošle godine sporan kad je Ninoslav Pavić počeo s pregovaranjem oko riječkog lista. On je potpuno opravdano, odbio dati Faggianu te novce jer je i tako Novi list jamac njegovih kredita utučenih u Glas Istre trgovina i tvrtku Andre, a kredit za Novi list Faggian Zagrebačkoj banci nije vraćao. Prema najnovijim informacijama, kako je Fairpress izvijestio, pripreme oko prodaje riječkog lista u završnoj su fazi, a pregovori se vode s dva potencijalna kupca, Telegram Media Grupa, a drugi je češko-slovački investicijski fond J&T, iza kojeg, po svemu sudeći, stoji Hrvatska demokratska zajednica (HDZ). Kako bismo saznali što o prodaji Novog lista misle ljudi unutar istog, kontaktirali smo novinare.

Kolumnistica Novog lista, Sanja Modrić osvrnula se za Fairpress na mogućnost da se Novi list proda češko-slovačkom investicijskom fondu J&T.

„Nama novinarima vodstvo lista ništa ne govori, ni ja ni kolege ne znamo što se sprema, čujemo samo glasine. O sudbini novina u kojima radimo odlučuje se negdje drugo. Mogu vam, dakle, prenijeti samo priču “iz dobro obaviještenih izvora” koja kaže da Novi list, preko posrednika, a moguće da je to taj fond, kupuje HDZ i da je novac već osiguran. Ako se pokaže da je to istina, bit će to novi skandal na hrvatskoj medijskoj sceni. List lijevo liberalne orijentacije, u kome velika većina novinara i želi raditi upravo zato jer podržava takvu uređivačku politiku, okrenut će ploču za 180 stupnjeva. Bila bi to valjda, jedna od  tih “reformi” koje su se najavljivale“, istaknula je Modrić.

Denis Romac, kolumnist Novog lista, također se u razgovoru za Fairpress osvrnuo na situaciju oko prodaje Novog lista kao i na navode o potencijalnom kupcu, istaknuvši kako je bitno da se u tom slučaju zaštiti autonomija redakcije.

„Mi nemamo apsolutno nikakve informacije o tome. Nismo dobili nikakvu službenu obavijest i jako mi je teško špekulirati o tome. Naime, prije tjedan dana pričalo se od strane sindikata vezano za pripremu prodaje većinskog vlasničkog udjela Novog lista i da se pregovara s dva potencijalna kupca. Bitno nam je da se taj posao odvija transparentno i da se zaštiti autonomija redakcije“.

Prema obavijesti sindikata, predsjednik Uprave Novog lista Neven Klarin izvijestio je prije tjedan dana o tome kako se priprema prodaja većinskog vlasničkog udjela društva Novi list, te da se pregovara s dva potencijalna kupca.

Identitet jednog je otkrio, rekavši da je u pitanju Telegram Media Grupa, a identitet drugog nije otkrio, osim da je riječ o stranom investitoru koji ima godišnji prihod od izdavaštva, marketinga i ostalog od 140 milijuna eura. Predsjednik Uprave riječkog lista istaknuo je da je ta opcija jedina održiva za Novi list. Kao razlog za to naveo je da bi novi vlasnik dokapitalizirao Novi list iznosom od 19 milijuna kuna, koliko iznose dugovanja bankama po osnovi kredita i jamstava te da bi Novi list u tom slučaju bio rasterećen.

Očitovanje češko-slovačkog investicijskog fonda J&T oko špekulacija u vezi prodaje riječkog lista još se čeka. Fairpress je preko PR agencije IM&C kontaktirao češko-slovački investicijski fond J&T, iz koje su nam najavili da ćemo odgovor fonda o prodaji i dokapitalizaciji Novog lista dobiti u ponedjeljak, 7. ožujka. Nakon najavljenog očitovanja fonda, situacija oko prodaje riječkog lista trebala bi se iskristalizirati.