Iz medija

Hasanbegović o rezanju sredstava za talijanski list: 'Ove godine im dajemo pola novca, ubuduće ni to'

27.04.2016.
Link na članak

Edit je stavka koja uopće ne pripada Ministarstvu kulture, naše ministarstvo se ne bavi financiranjem manjinskih udruga, ovo je presedan, relikt, ugovor iz vremena kad su to dogovarali Furio Radin i Ivo Sanader.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović potvrdio je da su sredstva za La Voce del popolo srezana na pola, a dapače najavljuje da ih ubuduće za Edit preko Ministarstva kulture neće ni biti.

– Edit je stavka koja uopće ne pripada Ministarstvu kulture, naše ministarstvo se ne bavi financiranjem manjinskih udruga, ovo je presedan, relikt, ugovor iz vremena kad su to dogovarali Furio Radin i Ivo Sanader u okviru nekog svog predizbornog sporazuma. No, to nije naša obaveza, i zato je ove godine odobreno pola sredstava, a ubuduće ni to, jer Ministarstvo kulture nema zapravo ništa s tim, rekao nam je ministar. 

Na pitanje ne bi li država trebala naći novaca za list na jeziku manjine, Hasanbegović kaže:

»Naravno da država treba podupirati, ali svaka ustanova mora se prilagođavati i stanju na tržištu. Tko druge novinare pita kako im je, a pogledajte koliko je tu zaposlenih. Nije realno da oni opstaju, dok druge novine propadaju«.

Pri izradi prijedloga Državnoga proračuna za 2016. godinu Ministarstvo kulture ukazalo je na pitanje osiguravanja sredstava za novinsko-izdavačku kuću Edit iz Rijeke, priopćeno je iz Ministasrtva kulture.

Putem Ministarstva kulture od 2004. godine za Izdavačku kuću Edit osiguravana su sredstva u iznosu od 1,300.000 kn, a u 2015. godini 2,000.000 kn, piše u priopćenju Ministasrtva.

Ministarstvo kulture smatra da sredstva za financiranje redovite djelatnosti Edita treba osiguravati na jednome mjestu u Državnome proračunu, putem Ureda za nacionalne manjine, koji je i inače nadležan za omogućivanje financijskih sredstava za programe rada nacionalnih manjina, doznaje se iz priopćenja.

U 2016. godini za djelatnost Edita putem Ministarstva kulture osigurana su sredstva u iznosu od 1,000.000 kn.

Ministarstvo kulture će prilikom izrade prijedloga državnoga proračuna za 2017. godinu predložiti da se sredstva za Novinsko-izdavačku kuću Edit ne osiguravaju unutar proračuna Ministarstva kulture.

Autorica: Tihana Tomičić