Iz medija

Gomila smijenjenih urednika, skupocjen studio i program u raljama Kaptola

07.10.2016.
Link na članak

Sedam mjeseci Siniša Kovačić vedrio je i oblačio HRT-om, ali prefiks v.d. ispred glavnog ravnatelja, zahvaljujući spletu političkih okolnosti, nije uspio skinuti. S obzirom da je HDZ ponovno oformio Vladu s Mostom, a Kovačić je upravo Mostu bio trn u oku, njegov mandat na Prisavlju ostati će tek fusnota, čija fotografija neće biti postavljena na prisavski zid, među sve one koji su vodili HRT od njegova osnutka.

Kovačićevim dolaskom javni radiotelevizijski servis ponovno je postao je režimski, ali za razliku devedesetih godina prošlog stoljeća, kada je bio u čvrstom zagrljaju HDZ-a, ovoga puta osim čvrste desnice u zagrljaju je bila i Crkva.

'Svi programi i emisije impregnirani su religijskim sadržajem. Crkva kao institucija toliko je prisutna da HRT postaje jaka konkurencija Katoličkom radiju. U svim programima HRT-a prisutne su kaptolizacija i koščićizacija. Toga jedino nema u vremenskoj prognozi', ustvrdio je pred koji tjedan Ivica Maštruko, član Programskog vijeća i svojedobno veleposlanik pri Svetoj Stolici.

Nakon smjene Gorana Radmana Sabor je početkom ožujka Kovačića postavio na mjesto v.d.-a, a prvi potezi pokazali su u kojem smjeru će se priča razvijati. Kako to obično biva kad u bilo koju tvrtku, državnu ili privatnu, dođe novi šef, najprije zamijeni najbliže suradnike. Da će se to dogoditi, nije bilo upitno jer i oni koji su na toj poziciji bili prije njega radili su istu stvar.

Sječa glava

Pitanje je samo bilo hoće li Kovačić i njegovi suradnici nadmašiti neke koji su prije njega imali titulu vršitelja dužnosti ili će biti nešto umjereniji. Niti dva tjedna od imenovanja, prema pisanju Večernjeg lista, pala je 21 glava, a ta brojka u srpnju već je, prema pisanju Indexa, koji je objavio i detaljnu listu s imenima, premašila njih sedamdeset.

Među prvim potezima bilo mu je stavljanje izvan snage odluka bivšeg programskog vodstva o zabrani gostovanja novinarima portala Dnevno i Direktno u emisijama HRT-a. Osim toga, redizajn za Kovačića nije značio ići korak naprijed, već nazad. Vratio je crvene kvadrate na logo HRT-a, jer su to navodno tražili gledatelji, koji su u međuvremenu postali stilizirani bijeli.

Ono što Hrvatskom nogometnom savezu nije uspjelo s Radmanom uspjelo je s Kovačićem. Utakmice nogometne reprezentacije vratile su se u program HRT-a. Cijena nikad nije službeno objavljena, ali neslužbeno novinari su doznali da je za 98 tisuća eura HRT dobio utakmice reprezentacije te je za uzvrat HNS-u dao svoju arhivu utakmica reprezentacije za projekt koji bi trebao nastati u budućnosti - HNSTV.

Nekako paralelno dogovoru s HNS-om krenuo je obračun s bivšom Upravom - javnosti su predočeni ugovori sklopljeni s neovisnim proizvođačima sadržaja - ali i ukidanje pojedinih emisija. Tako je za njegova mandata prvi stradao satirični 'Newsbar'. Formalni razlog bio je da su 'raspirivali vjersku, nacionalnu i drugu netrpeljivost', uz to bili su preskupi iako je jasno da su izvisili jer su ismijavali vlast.

Kako je Uprava na čelu s Radmanom u 2015. godini nabavila programskog sadržaja od neovisnih proizvođača za 58,4 milijuna kuna, što je bilo 117 posto više od zakonom propisanog minimuma od 15 posto programskog proračuna HRT-a, Kovačić ih je nazvao 'pijanim bogatašima'.

Utjecaj Kaptola

O utjecaju Kaptola na program svjedoči i to da je polovicom travnja zbog izravnog prijenosa ceremonije dočeka tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića s programa taj dan skinuta 'Hrvatska uživo'. Koji dan kasnije podnevni Dnevnik kasnio je punih 39 minuta zbog prijenosa mise iz zagrebačke Dubrave posvećene sv. Leopoldu Mandiću, a mjesec dana kasnije isti Dnevnik kasnio je 17 minuta zbog prijenosa uživo tijelovske mise s procesijom iz Gospića. Do tada se svega dva puta u povijesti dogodilo da Dnevnik, i to onaj večernji, kasni koju minutu, uglavnom zbog tehničkih razloga.

Svibanj je trebao biti mjesec u kojem je Kovačić trebao dobiti potvrdu punog, petogodišnjeg mandata, ali već tada moglo se čuti da je Most nezadovoljan onim što provodi na Prisavlju. Suprotno očekivanjima, prijave za šefa HRT-a osim njega predalo je još pet ljudi, od kojih su neki, poput Domagoja Burića i Dinka Čuture, slovili kao izraziti favoriti. Kako svoju prijavu nije dostavio poštom, već ju je osobno ostavio u HRT-ovu ekspeditu, otvorilo se pitanje je li to učinjeno na pravilan način, ali je na kraju ona prihvaćena. Iako je cijelo vrijeme tvrdio da je HRT ostavljen u lošoj situaciji, otvorio je dopisništvo u Vukovaru i Metkoviću, a nešto kasnije i u Bjelovaru.

Prije nego li će za devedeseti rođendan televizije krenuti s novim Dnevnikom Kovačić i Katarina Periša Čakurun, šefica Informativno-medijskog servisa HRT-a, su na Dan slobode medija boravili na Kaptolu kod kardinala Josipa Bozanića. O čemu su razgovarali, nije poznato.

Pad gledanosti

Nekad najgledanijih 30 minuta krenulo je na dan HRT-a iz najmodernijeg studija u ovom dijelu Europe. Videozid od 20 m2, silni milijuni i sva čuda tehnologije upucani su u novi Dnevnik da bi se ispostavilo da mu špica neodoljivo podsjeća na onu koju koristi Nova TV, a mjeseci koji će uslijediti pokazat će da nikakva forma ne može pokrpati loš sadržaj. Pa je tako prema istraživanju objavljenom u srpnju središnji Dnevnik HRT-a po gledanosti bila tek 27. emisija na svim televizijama i pratilo ju je tek nešto više od 170 tisuća ljudi. Na društvenim mrežama odmah se mogao naći posprdni komentar kako ni svi članovi HDZ-a, kojih je oko 200 tisuća, više ne gledaju Dnevnik HRT-a. Za usporedbu, Dnevnik Nove TV gleda više od pola milijuna ljudi.

Što je vrijeme odmicalo, odnosi Mosta i HDZ-a bili su sve napetiji, raspad Vlade sve izvjesniji, a počele su i trzavice u prisavskoj vrhuški. U lipnju je Kovačić smijenio vršitelja dužnosti ravnatelja programa Jozu Barišića i umjesto njega imenovao Dražena Miočića, a ovaj je pak smijenio Ružicu Renić Andrijanić, vršiteljicu dužnosti glavne urednice HTV-a 1, i na njezino mjesto postavio Miru Brankovića.

Afera Konzultantica

Nekako tada buknula je i afera Konzultantica s Anom Karamarko, suprugom bivšeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka, u glavnoj ulozi. Tih dana 'Otvoreno' se nije emitiralo pa se na sjednici Programskog vijeća moglo čuti kako je to zato da se ne bi morala obrađivati tema o kojoj su izvještavali svi mediji u Hrvatskoj.

'Nikako se ne mogu složiti s produljenjem mandata Siniši Kovačiću na čelu Hrvatske radiotelevizije. Smatram kako je HRT odigrao sramotnu ulogu u pokušaju spašavanja Tomislava Karamarka. Također, svi profesionalni pokazatelji govore da je svoj posao odradio izuzetno loše. Gledanost informativnih emisija, posebno Dnevnika, u drastičnom je padu. Most nezavisnih lista se nikada neće složiti sa subjektivnim novinarstvom u službi političkih moćnika koje podsjeća na totalitarna vremena', napisao je na svom profilu na Facebooku Miro Bulj, zastupnik Mosta.

Raspad Vlade i raspuštanje Sabora značilo je i poništavanje natječaja za šefa HRT-a i Kovačić je ostao v.d. Ljeto je očekivano u program donijelo niz repriza i čekao se rujan da se vidi kako će se rasplesti situacija jer je Kovačiću šestomjesečni mandat istjecao početkom mjeseca. Iako je Nadzorni odbor predlagao da Trgovački sud imenuje v.d.-a po službenoj dužnosti, u priču se umiješala Vlada i Kovačiću uredbom produljila mandat za još mjesec dana.

U posljednjem mjesecu šefovanja Kovačić je potpisao ugovore s neovisnim proizvođačima dok je javni poziv još trajao, zbog čega je Nadzorni odbor (NO) zatražio da sve detaljno pročešlja interna revizija, ali i promijenio Etički kodeks. Njegova izmjena značila je i smjenu kompletnog Etičkog povjerenstva, odnosno ljudi koji nisu po njegovu ukusu. Na koncu je NO zbog proceduralnih razloga poništio izmjenu Etičkog kodeksa, a Ravnateljstvu kuće jučer naložio da Kovačiću uzme sve bankovne kartice i rasporedi ga na staro mjesto komentatora.

Autor: Vedran Brkulj