Iz medija

Gabrijela Galić: Problem kad prema vama ide oštrica zbog posla koji radite

17.12.2021.
Link na članak

Gabrijela Galić, s portala Faktograf.hr gostovala je u Novom danu i govorila o hakerskom napadu i prijetnjama kojima je portal izložen, posebice u pandemiji. “Od početka pandemije mi smo izloženi prijetnjama koje stižu, a ovo je sad vrhunac hajke na Faktograf. Što se više dezinformacija razobličuje u javnosti, to su jači napadi na nas. Ovaj tjedan je bio jako težak što se tiče rada, jer kad se susrećete s tom vrstom napada koji prate prijetnje, pa i smrću, to pokazuje u kojem je stanju ovo društvo i koliko je otišlo unatrag u ove dvije godine pandemije, u vrijeme kad se šire lažne vijesti u javnom prostoru, pogotovo na društvenim mrežama”, rekla je Galić.

Dodala je da je sve prijavljeno policiji. “Imamo četrdesetak prijetnji Faktografu, pri čemu Faktograf radi normalan novinarski posao. Ono zbog čega smo u žiži interesa je fact checking, koji radimo u suradnji s Facebookom i to što se dogodilo nama, može se dogoditi nekom drugom”, rekla je Galić.

Objasnila je da je Faktograf fact checkerska organizacija, koja se time bavila i prije nego što se Facebook uključio u taj program. “Ovo što radimo s Facebookom je sprečavanje širenja dezinformacija. Sve je vrlo transparentno, jasno, kristalno čisto objašnjeno, svaka informacija koju objavimo nalazi se u rubrici Razotkriveno. Mi ne zatvaramo profile, ne blokiramo niti cenzuriramo. Mi pišemo tekst o nekoj dezinformaciji ili krivoj informaciji i to objavljujemo. Osobi koja tu informaciju širi pojavi se informacija da je to provjereno od strane nezavisne fact checkerske organizacije uz objašnjenje da je ocijenjeno netočnim. Svatko tko je na taj način označen može se javiti Faktografu i tražiti ispravak ili povlačenje ocjene”, rekla je Galić.

 

Više možete pogledati i pročitati na n1info.com.