Iz medija

Fondacije iz Europe i SAD-a osnivaju Fond solidarnosti protiv populizma

04.06.2017.
Link na članak

Više od 200 fondacija i srodnih organizacija udruženih u Europski centar fondacija (EFC) dogovorilo se u Varšavi da se zajedno suprotstave populistima na vlasti i osnuju Fond solidarnosti kao pomoć civilnom društvu koje je u nekim zemljama Europe, poput Poljske i Mađarske, sve češće na udaru restriktivnih mjera tamošnjih vlasti, javlja Radio Slobodna Evropa (RFE).

"Sve češći su u Europi pokušaji da se smanji nezavisnost civilnog društva, što ugrožava osnovne vrijednosti kao što su raznolikost, ravnopravnost i demokratske slobode. Sputava se sloboda djelovanja nevladinih organizacija, akademskih institucija i slobodnih medija. Predstavnike građanskog društva napadaju, diskreditiraju i predstavljaju kao javne neprijatelje", upozorio je EFC na kongresu u Varšavi od 31. svibnja do 2. lipnja.U Varšavskoj deklaraciji više od 200 fondacija i dobrotvornih nevladinih organizacija iz Europe i SAD-a objavilo je da udružuje sredstva u novi Fond solidarnosti za pomoć onim organizacijama koje se aktivno bore za promociju temeljnih evropskih vrednosti a našle su se na udaru vlasti.

"Takvih koje mobiliziraju građanske aktivnosti, demaskiraju korupciju i zloupotrebe od strane vlasti, štite životnu sredinu, suprotstavljaju se diskriminaciji manjina. Te organizacije danas u nekim zemljama EU optužuju za širenje 'strane ideologije', uništavanje nacionalne kulture i identiteta. Vlasti u nekim zemljama Europe predstavljaju demokratske vrijednosti kao prijeteće i strane", kazala je za današnje izdanje lista Gazeta Wyborcza direktorica poljske Batory Foundation Ewa Kulik-Bielinska, prenosi RFE.

Europski centar fondacija (EFC) okuplja niz poznatih zaklada i agencija, poput Open Society Foundation, Robert Bosch Stiftung, European Cultural Foundation, British Council, European Climate Foundation, UNHCR, Save the Children, European Fund for the Balkans. Članica iz Hrvatske je Nacionalna zaklada za ravoj civilnog društva.